5 extravagante manieren waarop ICT-miljonairs hun fortuin verkwisten

In plaats van enkel aan zichzelf te denken besteden meer en meer succesvolle ondernemers hun geld op een onbaatzuchtige manier. Typevoorbeelden zijn Mark Zuckerberg van Facebook en Microsoft-boegbeeld Bill Gates die fortuinen uitgeven aan goede doelen. Toch blijft het plezant om af en toe eens lekker excentriek wat geld over de balk te gooien en je over te geven aan een paar folietjes.

Sean Parker van Napster: 13.000 dollar aan één maaltijd

asset/50389

De medeoprichter van Napster en eerste voorzitter van Facebook heeft een geschatte nettowaarde van 920 miljoen dollar. Hij is dol op kostuums van Tom Ford en houdt ervan om te reizen met privéjets.

Hij heeft ooit 13.000 dollar uitgegeven aan een maaltijd en heeft verder een voorliefde voor flitsende wagens en huizen. Volgens de LA Times heeft hij een elektrische sportwagen van Tesla ter waarde van 100.000 dollar en een Audi S5. In San Francisco heeft hij ook een aardig optrekje met zes verdiepingen dat het Bacchus-huis genoemd wordt, naar de Romeinse god van de wijn.

Jeff Bezos van Amazon: 42 miljoen dollar voor een klok die het 10.000 jaar moet uithouden

asset/50386

Amazon-oprichter Jeff Bezos is diep in een Texaanse grot bezig met de bouw van een gigantische klok waarvan de grote wijzer elk jaar zal verspringen en de kleine wijzer maar om de honderd jaar. Elk millennium laat ook de koekoek zich even zien. De klok moet een icoon worden, een symbool van denken op lange termijn. Prijskaartje van dit project: 42 miljoen dollar

In een interview met Wired zegt Bezos: “Deze klok zal nog tikken als de Verenigde Staten niet meer bestaan. Hele beschavingen zullen opkomen en vergaan. Niemand kan zich voorstellen hoe de wereld er zal uitzien als deze klok nog altijd tikt.”

Paul Allen van Microsoft: een Russisch gevechtsvliegtuig, een jacht van 92 meter en twee sportclubs

asset/50385

Miljardair en medeoprichter van Microsoft Paul Allen is een sportfanaat. Hij is de eigenaar van niet één, maar twee sportclubs – de Seattle Seahawks en de Portland Trail Blazers –  en heeft verschillende musea laten bouwen om zijn idolen te eren.

Allen kocht ook zijn favoriete bioscoop en vervolledigde zijn collectie vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog  met een Russische gevechtsjet. Zijn jacht kocht hij voor 100 miljoen dollar. Hij kreeg er gratis een onderzeeër bij.

Meg Whitman van eBay: 144 miljoen dollar voor haar (mislukte) campagne als gouverneurskandidate

asset/50388

De voormalige voorzitster en CEO van eBay had in 2009 een droom: ze wou gouverneur van Californië worden. Voor haar campagne haalde ze meteen het grove geschut boven; niet minder dan 144 miljoen dollar besteedde ze aan haar kandidatuur. Dat is meer dan elke andere zichzelf financierende kandidaat in de Amerikaanse geschiedenis. Helaas mocht het niet baten: haar tegenkandidaat Jerry Brown ging met de overwinning lopen.

Marc Cuban van Broadcast.com: 40 miljoen dollar voor een vliegtuig dat hij online kocht

asset/50387

Broadcast.com werd enige tijd geleden voor 5,9 miljard dollar verkocht aan Yahoo, een transactie waar medestichter Mark Cuban niet slechter van geworden is. De Texaanse miljardair gebruikt zijn geld om van het goede leven te genieten.

Hij kocht in 1999 online een Gulfstream V jet ter waarde van 40 miljoen dollar, meteen goed voor de duurste online aankoop ooit. Later kocht hij voor 285 miljoen dollar ook nog zijn favoriete basketbalteam, de Dallas Mavericks. Dit jaar wonnen de Mavs voor het eerst de nationale kampioenschappen, voor Cuban meteen de gelegenheid om het zwijn eens stevig door de bieten te jagen. Zo betaalde hij 1,2 miljoen dollar voor een parade en trakteerde hij zijn team op een fles champagne van 90.000 dollar. Hij geeft ook royale fooien: het personeel van de bar waar het feestje plaatsvond kreeg 20.000 dollar toegestopt.

Bron: Businessinsider.com