4 tips voor managers die op straat belanden

Jo Sanders was tot eind vorig jaar vennoot bij Ernst & Young België en vandaag zelf actief als coach en adviseur voor toppers uit het bedrijfsleven. Michel Deboeck is consultant en door de wol geverfde gewezen hr-manager bij onder meer BNP Paribas Fortis. Hun tips voor toppers die ongewild op straat terechtkomen.  

1. Denk na over een plan B

De meeste ceo’s of topmanagers wachten veel te lang om de volgende stap in hun carrière – vooral als dat een stap terug is – voor te bereiden en te plannen. Bij een abrupt ontslag kan dat natuurlijk ook moeilijk, maar dat komt al bij al niet zo vaak voor. Doorgaans zien dergelijke toppers de bui al veel langer op voorhand hangen: ze bereiken een bepaalde leeftijd, hun bedrijf gaat een fusie aan of er staat een ingrijpende herstructurering op stapel. Daar komt nog bij dat ze, als ze dan ontslagen worden of zelf vertrekken, veel te vaak op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen die inhoudelijk een haast identieke doorslag zijn van het hoofdstuk dat ze net afgesloten hebben. Terwijl ze net zouden moeten beseffen dat ze ofwel weggestuurd zijn omdat ze te oud geworden zijn voor dat soort werk of omdat ze er niet de noodzakelijke capaciteiten voor hadden.

2. Bouw een moment van reflectie in na je vertrek of ontslag, en tracht je gezichtsveld te verbreden

Het leven heeft echt wel meer te bieden dan die ene baan of die ene sector waarin je al jaren aan de slag was. Managers die er daarna in slagen een succesvolle doorstart te maken, doen dat vaak volgens een vast patroon: ze gaan op zoek naar een combinatie van verschillende interesses en vaardigheden – waar ze voordien vaak te weinig tijd voor hadden – en tonen zich daarin opnieuw succesvol. Neem nu een verkoopsmanager die vroeger al heel erg geïnteresseerd was in wijn en daarin ook een zekere expertise heeft opgebouwd. Dat kan de geknipte man zijn om zelf een wijnhandel op te zetten.”

3. Probeer je vaste ritme niet volledig te verliezen, dat is nefast voor lichaam én geest

Sta op tijd op, steek structuur in je dag, laat je niet volledig gaan.

4. Leer afscheid te nemen van het verleden

Blijf niet hangen in wat je ooit deed of wie je ooit was, maar blik vooruit en tracht andere doelen te vinden in je leven. Een stevige dosis zelfrelativering kan daartoe zeker bijdragen. Het is van het grootste belang dat je opnieuw vrede vindt met jezelf, en dat je voor jezelf kan uitmaken wat voortaan belangrijk is in je leven.