4 manieren om het minder druk te hebben

Er zijn 168 uren in een week, waarvan voltijdse medewerkers 38 uur al werkend doorbrengen. En het lijkt alsof we voortdurend een tekort hebben aan tijd, zowel op het werk als in onze vrije tijd. Hoe kan dat?

Een voorbeeld. Strijk jij je lakens? Waarschijnlijk niet, daar heb je geen tijd voor. Maar stel dat je voor elk laken dat je strijkt 500 euro kan verdienen, dan zou je er wel tijd voor maken, niet? Het is een kwestie van prioriteiten. Auteur Laura Vanderkam geeft je vier tips om dat druk-druk-druk-gevoel te lijf te gaan.

1. Los het grotere probleem op

Ben je de hele voormiddag bezig geweest met een meeting voor te bereiden die eigenlijk niet echt nodig zou zijn als er een efficiëntere manier van communiceren zou zijn binnen je bedrijf? Pak dan het grotere probleem aan en werk een projectmanagementsysteem uit. Het zal jou én je collega's op de lange termijn veel tijd uitsparen.

2. Ga offline

Het is een klassieke tip: focus je alleen op je eigen taken, en sluit verstrooiingen uit. Check je e-mail niet, sluit je Twitter- en Facebookvensters, haal je ogen van het breaking news en concentreer je op wat gedaan moet worden. Het menselijk brein is niet gemaakt om te multitasken.

3. Lange termijn heeft voorrang op korte termijn

Sta even stil bij wat je allemaal doet. Vraag jezelf eens af of je bezig bent met projecten waarvoor mensen je zullen herinneren, of je gewoon wat 'aanmoddert'. Dat wil niet zeggen dat je heel de tijd op grote projecten moet jagen, maar kortetermijndenken en zeker paniekvoetbal moet je toch proberen te vermijden.

4. Negeren, minimaliseren, delegeren

Doe je eigen job, niet die van iemand anders. Wie verantwoordelijk is voor een team moet niet zelf de problemen van een teamlid oplossen, maar de juiste aanwijzingen geven. Vertrouw (in de mate van het mogelijke) op de kunde van je collega's, baas en medewerkers.