3 soorten managers die ontslagen zouden moeten worden

Een goede manager zijn is niet iedereen gegeven. Sommigen zijn een echte plaag voor het bedrijf dat ze leiden … Welke managers verdienen het om ontslagen te worden?

Wat zijn de kwaliteiten van een goede manager? Volgens onze peiling moet een goede manager vooral zijn team kunnen motiveren, problemen kunnen oplossen en met iedereen vlot kunnen communiceren. Maar natuurlijk bestaan er ook slechte managers …

Ziehier drie voorbeelden van managers voor wie het verboden zou moeten zijn dat ze manager zijn.  Niet alleen zijn ze voorbestemd om te mislukken, ze hebben het ook in zich om het hele bedrijf in hun val mee te nemen. Wees dus op je hoede, als je denk je baas te herkennen …

Mijnheertje ik-weet-alles

Hij kent alle antwoorden, weet voor alles een oplossing en heeft altijd gelijk. Altijd. Bovendien heeft hij alles al gedaan, alle mogelijke reizen gemaakt en fabriceert hij zijn eigen wijn. Hij eist dat iedereen akkoord gaat met zijn formidabele visie op de dingen en omringt zich met ja-knikkers. Stemmen die opkomen tegen zijn manier van managen wil hij het liefst van al gewoon de kop indrukken.

De reden waarom dit soort figuren tot mislukken gedoemd is, is simpel: verblind door de macht en door hun visie op de zaken, missen ze objectiviteit. Ze zijn star en koppig en dragen oogkleppen, die hen verhinderen om op tijd de problemen te zien aankomen. Want natuurlijk gedraagt de markt zich nooit in functie van de visie van één enkele persoon. De markt is namelijk afhankelijk van de klanten en van de concurrentie en valt dus nooit te voorzien.

Ik-ik-ik

Sommige mensen groeien nooit op. Ze zien eruit als normale volwassenen, maar eigenlijk zijn ze narcistische en irrationele kinderen gebleven. Ze zijn lichtgeraakt en hebben een groot ego. Hun enige doel is om zoveel mogelijk aandacht te trekken en om geliefd te zijn bij zoveel mogelijk mensen. Op het eerste gezicht lijken ze dus erg charmant, maar hun beslissingen en strategieën veranderen van de ene dag op de andere, in functie van een element, een vergadering of een gesprek.

Om een goede leider te zijn, mag je geen egoprobleem hebben. De zaken draaien niet altijd rond één persoon: het is daarentegen belangrijk om klanten, werknemers en aandeelhouders tevreden te stellen, om de groei veilig te stellen en om te geloven in het eigen product … Een manager moet zich richten op anderen en het gemeenschappelijk belang centraal stellen. Anders zal hij mislukken.

De has-been

Deze manager was ooit een uitstekende baas: efficiënt en succesvol. Of tenminste: zo leek het toch. Alleen zijn de jaren voorbijgegaan en nu de tijden veranderd zijn, is hij nu volledig voorbijgestreefd en rechtvaardigen zijn competenties niet langer zijn positie.

Hij heeft misschien een promotie gehad, zijn bedrijf is gegroeid, de markt is veranderd of zijn bedrijf werd overgenomen … Wat de reden ook moge zijn: deze manager is niet langer efficiënt. Alleen ziet en gelooft hij dat niet en dat maakt hem heel gevaarlijk voor het bedrijf. Hij heeft niet de capaciteit om te groeien of om zich aan te passen, maar hij zit nog altijd in zijn machtspositie, dus kan hij veel schade aanrichten. Hoe meer hij een overblijfsel uit een ver verleden is, hoe meer hij een blok aan het been van het bedrijf wordt.

Bron: CBSnews