3 redenen om katten te gebruiken in reclame

We worden er al mee doodgegooid, maar blijkbaar met goede reden. Katten in marketingcampagnes werken echt!

Volgens onderzoek van de Universiteit van Texas zijn kattenliefhebbers meer neurotisch en extravert dan fans van honden. De overduidelijke overdosis aan katten op het internet lijkt dus niet van tijdelijke aard. David Zaleski geeft negen redenen waarom je dit feit in jouw voordeel moet gebruiken. We lichten er enkele uit.

1. Katten gaan viraal

Feit: het internet staat vol met schattige, enge en bizarre katten. Soms lijkt het zelfs alsof heel YouTube volgepleurd is met filmpjes van onze harige huisdieren.

Internetgebruikers zijn schijnbaar dol op katten en hun maffe stoten. Advertenties met katten erin gaan significant meer viraal dan reclames met gelijk welk ander dier. Een kat in je campagne staat bijna garant voor kliks en aandacht van het grote publiek.

Bekijk bijvoorbeeld deze "Cats With Thumbs"-campagne. Een Brits melkmerk lanceerde de spot en zag zijn verkoop stijgen met 8%.

2. Katten creëren een emotionele band met je merk

Er is een direct en bewezen verband tussen verkoopcijfers en de persoonlijke band die je doelgroep voelt met je merk. Die emotie is helaas niet te kopen, maar met een schattig katje zeker te sturen. Mensen projecteren hun persoonlijke gevoelens op producten. Zoals mensen met vliegangst nerveus worden wanneer ze een vliegtuig zien, worden kattenliefhebbers helemaal warm als ze een schattig exemplaar zien. Twee voorbeelden:

Kledingmerk United Bamboo

United Bamboo

Pizza Hut

Pizza Hut

3. Katten projecteren menselijke emoties

De emoties die katten en mensen voelen, liggen volgens onderzoek opvallend dicht bij elkaar. Denk je jouw kat een gezichtsuitdrukking te zien maken, dan zit je er dus misschien niet eens naast. Zolang je maar niet gaat denken dat je kat naar je kan luisteren en je problemen begrijpt. Dan zijn die problemen wellicht groter dan je denkt. Maar deze koppen in je campagne vertellen duizend woorden per stuk:

De kat kan blij zijn ...

Happy Cat

... of ze is droevig

Sad cat

Bron: iMedia Connection

Dit artikel verscheen eerder op Intermediair.nl.