3 redenen om altijd checklists te gebruiken

Atul Gawande heeft er een volledig boek aan gewijd: de kracht van de checklist (‘The Checklist Manifesto’). Dat hoeft niet meer te zijn dan een eenvoudig lijstje met een aantal zaken die je kunt afvinken. Of het nu gaat om het inpakken van je koffer, het boeken van een vakantie, het bouwen van een huis of het lanceren van een nieuwe campagne. Voor iedere activiteit die je meer dan een keer uitvoert, zou je een checklist moeten hanteren.

 

  1. Met checklists bespaar je tijd

Gebruik jij nog geen checklists? Als je dat wel gaat doen, kan je heel gemakkelijk heel veel tijd besparen. De succesvolle sportcoach John Wooden zei het zo: “Als je geen tijd hebt om iets goed te doen, wanneer heb je dan tijd om het opnieuw te doen?”

Misschien heb je iedere keer dat je een koffer inpakt, een minuut extra nodig om je checklist bij de hand te houden. En vaak ben je daar te lui voor. Maar wanneer je dan eens zonder paspoort bij de douane op de luchthaven staat, besef je dat die tijd zich vlot terugverdient!

 

  1. Met checklists maak je geen fouten

Al doe je een administratieve handeling iedere dag: zodra er meer dan drie acties aan te pas komen, is er een risico dat je iets vergeet. Na de tweede actie gaat je telefoon en een kwartier later weet je niet meer precies wat je nog moet doen. Dankzij een checklist weet je exact welke stappen je al voltooid hebt en pik je moeiteloos de draad weer op.

 

  1. Met checklists maak je je hoofd leeg

De mensheid heeft de wereld leren beheersen dankzij haar grote vindingrijkheid. Door goed na te denken, vinden wij een oplossing voor onze problemen. Maar óver iets denken, is iets anders dan áán iets denken.

Met ons kortetermijngeheugen kunnen we maar vier tot zeven dingen onthouden, gedurende enkele seconden tot enkele minuten. Heb je ooit al eens boodschappen gedaan zonder boodschappenlijstje? Wat een energie kost dat! Zonder checklist ben je voortdurend het rijtje items in je hoofd aan het herhalen. En dan zit je hoofd te vol om te doen waar het goed in is: óver problemen nadenken en daar briljante oplossingen voor vinden.

 

Literatuur

Heb je moeite om over problemen na te denken omdat een overvolle mailbox voortdurend naar je loert? Gelukkig bestaan er enkele eenvoudige gewoontes waarmee je gemakkelijk controle krijgt over je e-mails. Deze gewoontes staan beschreven in het gratis rapport dat je hier kunt opvragen: www.emailopkantoor.nl.

 

Alexander Keehnen is operationeel manager bij een start-up onderneming en geeft zeer praktijkgerichte trainings over zelfmanagement. Meer tips over stressvrij werken op kantoor zijn te lezen in zijn boek ‘Weg met Stress op Kantoor’ (verkrijgbaar op bol.com en www.stressopkantoor.nl). Twitter: @AKeehnen.