3 goede voornemens om nu al mee te beginnen

Nog twee maanden te gaan in dit kalenderjaar. Tijd genoeg om alvast wat goede voornemens voor je werk af te vinken.

Loopbaanadviseur Lea McLoud vraagt zich op jobsite thedailymuse.com af waarom je tot 1 januari zou wachten met je goede voornemens, als je vandaag al kunt beginnen?

Om je op weg te helpen, geeft McLoud zelf alvast een voorzetje met drie doelen die je al voor de start van het nieuwe jaar gerealiseerd kunt hebben. Het eerste doel kun je zelfs vandaag nog halen en het tweede zou je volgende week al kunnen afvinken.

3 goede voornemens voor 2013

1. Vandaag nog: beter omgaan met e-mail

Constant je inbox checken en je hele werkritme afstemmen op je e-mails is niet goed voor je productiviteit, en ook niet voor je hoofd. De tips van McLoud: check je e-mail slechts een paar keer per dag, op vooraf vastgestelde tijdstippen. Zet de meldingen van nieuwe e-mails uit, zodat je ze echt alleen ziet binnenkomen als je er zelf om vraagt.

Op Vacature.com hebben genoeg artikels met tips over dit onderwerp:

2. Volgende week: stoppen met maandagen haten

Maandag de ergste dag van de week? Het weekend voorbij en nog vijf dagen werken voordat het opnieuw aanbreekt? Volgens McLoud kan dit wel wat minder negatief.

Neem allereerst wat tijd om de week die voor je ligt goed in te plannen. Dan heb je in ieder geval een goed beeld van het werk dat verzet moet worden. Vervolgens kun je ook een beeld van vrijdag gaan schetsen. Alle taken zijn dan afgevinkt en je kan weer tevreden het weekend in. Als je daarnaast voor de komende maandag(en) ook nog eens iets op je agenda zet waar je naar uitkijkt, dan zijn die maandagen voorlopig zo erg niet meer.

3. Eind van het jaar: dingen niet meer uitstellen

Dingen uitstellen naar morgen wordt al snel volgende week, volgende maand ... tot het geen zin meer heeft of je op je kop krijgt van de baas. McLoud erkent dat dit probleem minder eenvoudig op te lossen is dan de voorgaande twee, maar daarom krijg je er ook tot het eind van het jaar voor.

  • Plan dingen daadwerkelijk in. Wil je iets morgen doen, reserveer er dan ook echt tijd voor in je agenda.
  • Train je focus. Neem een taak die je aan het uitstellen was en ga er twintig minuten voor zitten, zonder andere afleidingen. Neem dan een kleine pauze en herhaal deze cyclus. Volgens McLoud ben je hier binnen de kortste keren aan gewend en gaat het je enorm helpen om ook die vervelende klusjes af te krijgen.
  • Bel een hulplijn. Laat een collega of vriend weten welke taken en deadlines je hebt. Laat hem of haar je hier ook daadwerkelijk op controleren. Is dat nog geen motivatie genoeg? Dan kun je een straf(je) overwegen. Heb je de taken niet af, dan betaal jij het eerste rondje vrijdagavond.

Dit artikel verscheen eerder in licht andere vorm op Intermediair.nl.