10 tips om je carrière vooruit te helpen terwijl je een kopje koffie drinkt

Met iemand koffie gaan drinken is een uitstekende methode om te netwerken. Met deze tips pak je dat handig aan.

Koffie drinken is een risicoloze manier om te netwerken, advies uit te wisselen of de basis te leggen voor een nuttige relatie. Slechts één punt is echt belangrijk, zegt Sean Blanda op de site 99u.com: verspil nooit de ander zijn tijd. Aan de andere kant: de verwachtingen van een koffie-afspraak zijn meestal niet zo hoog.

1. Wees duidelijk over de reden waarom je koffie wil drinken

Als je de uitnodiging mailt, schrijf dan niet "Ik wil met je brainstormen” of “Ik wil eens polsen of er iets in zit ...” want dat is eigenlijk te vaag. Vertel eerlijk waar je over wil praten en waarom je de specifieke kennis van de ander of diens werk nodig hebt. 

2. Maak je huiswerk

Als je voor het eerst met iemand koffie gaat drinken zorg dan dat je vragen als “Wat doe je precies voor werk?” of “Waar kom je vandaan?” niet meer hoeft te stellen. Leuk voor een verjaardagsfeestje, niet voor een koffie-afspraak. Google je gesprekspartner van te voren even. Een perfecte koffie-date duurt hooguit een halfuurtje, dus alle tijdverspilling moet je overboord gooien. 

3. Kom nooit te laat!

Bij elke afspraak moet je de tijd van de ander respecteren. Ga vroeg van huis en houd rekening met het verkeer of problemen met het openbaar. Weet waar je moet zijn. In het zakenleven is te laat komen de ultieme doodzonde. Kom nooit te laat.  

4. Bied aan om te betalen

Vraag de ander wat hij of zij wil drinken, bestel voor jullie samen en betaal ook voor beiden. Als het jouw voorstel was om koffie te gaan drinken, dan betaal jij. Ben je nog student en de ander niet, dan laat je gesprekspartner waarschijnlijk jou niet betalen, maar bied het in ieder geval aan. Sputtert je koffiegenoot tegen, ga dan overstag. De hele interactie rond de rekening mag niet meer dan vijf seconden duren.

5. Je hoeft geen koffie te drinken

Een biertje gaan drinken kan altijd, koffie drinken doe je meestal met een gericht doel. Maar als je eenmaal in het koffietentje zit, hoef je geen koffie te bestellen Het belangrijkste is dat wat je drinkt ongeveer de tijd inneemt van een kopje koffie drinken. En wat eten betreft: het is moeilijk om te praten met je mond vol croissantjes.

6. Houd één specifieke taak in gedachten

Niet alleen jijzelf, maar ook de ander moet weten waar het gesprek heen gaat. Wees niet verlegen om om hulp te vragen. Wees direct, maar geef ze ook een richting aan waarin je wat nodig hebt. Bijvoorbeeld.

Slecht voorbeeld: “Ik zoek een baan.”
Goed voorbeeld: "Ik zoek een startersfunctie als junior webdesigner, het liefste bij een klein bedrijf zoals X of Y. Ken jij mensen bij zulke bedrijven?”

Slecht voorbeeld: “Kun je mij helpen met mijn carrière als schrijver?”
Goed voorbeeld: “Ken jij literair agenten die op zoek zijn naar jeugdfictie?”

7. Schrijf dingen op en kom erop terug

Neem een pen en notitieblokje mee. Als je tijdens het gesprek bijvoorbeeld zegt: “Ik mail je een linkje naar die video” of als je aanbiedt om je gesprekspartner aan iemand voor te stellen, schrijf het dan op. Je kunt in je blokje twee kolommen maken: “Mijn huiswerk” en “Hun huiswerk”. Schrijf ook de namen, functies en data op. 

Kom er niet meteen op terug zodra je thuis bent, dat kan wat agressief overkomen, maar vergeet het niet. Als jij het beloofde stuurt of doet, refereer dan ook voorzichtig aan wat je gesprekspartner zou doen. 

8. Bied je hulp aan

Houd gedurende het gesprek je oren open voor alles waarbij jij hulp kan bieden. Of vraag aan het einde wat jij zou kunnen doen

9. Bied aan om op tijd af te ronden

Als je voor een kwartiertje of een halfuur hebt afgesproken, houd dan in de gaten of die tijd is verstreken. Komt het einde in zicht en zit je middenin een goed gesprek, zet het dan even stop en vraag of de ander weg moet. Als hij of zij wil blijven praten, ga dan door. Wees zelf degene die de tijd bewaakt. 

10. Laat weten wat de resultaten zijn

Is iets gelukt dankzij de hulp van een ander? Laat het dan weten. Maak je vorderingen? Idem. Stel voor om iets terug te doen. Zo maak je de cirkel weer rond.

Dit artikel verscheen eerder op Intermediair.nl