10 signalen dat je een slechte werknemer bent

Zelfvertrouwen is belangrijk voor je carrière, maar narcisme kan ervoor zorgen dat je de meest onpopulaire collega wordt. Wil je weten of jij het zwarte schaap van het kantoor bent? Bekijk dan volgende lijst.

1. Je bent altijd te laat

De ochtend is niet je beste moment en je bent daarom nogal traag. Of de file aan de broodjeszaak zorgt er telkens voor dat je tien minuten te laat bent. Of je krijgt altijd net voor een vergadering een belangrijke mail binnen. Wat je redenen ook zijn, het is niet goed voor je imago om telkens te laat te komen. Je slechte gedrag zal na een tijdje overkomen als egoïstisch, respectloos, onbetrouwbaar en ongeorganiseerd.

2. Je verzint altijd excuses

Je collega’s en baas zullen hun wenkbrauwen fronsen wanneer je met het zoveelste excuus je fouten probeert goed te praten. Wanneer je geconfronteerd wordt met onoplosbare problemen, waarschuw dan meteen je collega’s en baas en wees eerlijk.

3. Je klaagt als je onvoorziene taken moet uitvoeren

Niemand houdt van extra taken, die op het allerlaatste moment af moeten zijn. Maar door daarover te mopperen of zelfs de taken weigeren uit te voeren, maak je je ook niet populair.

4. Je bent een roddeltante

Het is verleidelijk om de vuile was van je collega’s buiten te hangen of te klagen over je persoonlijke problemen met iemand. Maar na een tijd zullen de roddels en klachten met jou geassocieerd worden en zullen je collega’s hun respect voor jou verliezen.

5. Je bent ervan overtuigd dat je de slimste werknemer bent

Je wil graag geloven dat je briljant bent, maar vergeet niet dat je nog steeds deel van een team bent. En arrogante werknemers, die de hiërarchie binnen het bedrijf niet respecteren, zullen snel buiten gekegeld worden.

6. Je gelooft niet in de missie en waarden van het bedrijf

Wanneer je een sarcastische opmerking maakt over de waarden van je werkgever, zullen je collega’s weinig vertrouwen hebben in je beslissingen. Als je je op die manier van je bedrijf afzet, zal je werkgever hetzelfde doen en je ontslaan.

7. Je bent duidelijk de minst productieve medewerker

Wanneer je baas het gevoel heeft dat hij meer tijd in jou moet investeren dan in je collega’s en dat je collega’s je steeds moeten assisteren en helpen, kan hij tot de conclusie komen dat investeren in jou, een verspilling is van zijn kostbare tijd.

8. Je collega’s werken niet graag met je samen

Als je merkt dat je collega’s oogcontact met jou vermijden of dat ze niet op hun gemak zijn wanneer ze met jou aan een project moeten werken, kan dat zijn omdat ze je een slechte teamgenoot vinden. Als je te agressief bent of je collega’s te veel onder druk zet, zal je gezien worden als de eenzame wolf met wie niemand wil samenwerken.

9. Je verontschuldigt je vaak bij je klanten

Iedereen maakt fouten. Maar als je klanten te vaak ontevreden zijn over je werk en je je dan ook regelmatig moet excuseren, zal je werkgever denken dat je een gevaar bent voor de organisatie.

10. Je verdraagt geen tegenspraak

Wanneer je je eigen ideeën blijft verdedigingen terwijl de rest er tegen is, zal je worden gezien als een spelbreker. Je moet toegevingen kunnen doen.