10 netwerktips uit de oude doos die nog steeds het verschil maken

In deze tijden waarin de sociale media hoogtij vieren, ben je als professional zowat voltijds bezig met jezelf te promoten. Alles wat je doet, wordt met veel getoeter de wereld in gestuurd en alles wat je zegt, krijgt de allure van een persbericht. Veel mensen zijn er immers van overtuigd dat dit precies is wat netwerken inhoudt en dat het noodzakelijk is om hun carrière vooruit te helpen.

Toch is dit een misverstand: netwerken hoeft helemaal niet op zo’n opgefokte manier te gebeuren. Ook in grootvaders tijd werd er immers al genetwerkt, vaak zelfs op een veel efficiëntere manier. Hier zijn tien tips uit de oude doos waar je nog steeds je voordeel mee kan doen.

1. Wees op tijd

Stiptheid helpt om een goede eerste indruk te maken. Soms is het zelfs aangewezen om iets te vroeg te komen. Op een congres kan je zo bijvoorbeeld al eens rustig rondkijken en een praatje slaan voordat het grote publiek aankomt.

2. Sla niemand over

Netwerken kan soms enigszins beangstigend zijn. Daarom richten we ons meestal tot mensen die we al goed kennen en die nog bij ons in het krijt staan. Wil je echt alle kansen ontdekken, sta dan open voor gesprekken met iedereen.

3. Wees formeel

Schrijf je iemand aan die je nog niet goed kent, wees dan niet te familiair, zeker niet als je iets van hem of haar gedaan wil krijgen. ‘Beste mijnheer Janssen’ is dan ook een betere opener dan ‘Hey Piet’. Als de conversatie vordert kunnen jullie gaandeweg wel de beleefdheidsformules achterwege laten.

4. Feliciteer mensen

Vroeger werden speciale momenten in het leven van klanten gevierd: voor verjaardagen, huwelijken, geboortes of succesvolle projecten of productlanceringen kregen ze op z’n minst een kaartje of persoonlijke gelukwensen. Ook vandaag kan je dat nog doen. Het is een ideale manier om de relatie met je klanten nog wat aan te halen.

5. Draai niet rond de pot

Als je de hulp van iemand wil inroepen of een welbepaalde vraag wil stellen, ga dan recht op je doel af. Begin niet eerst urenlang over koetjes en kalfjes te praten in de hoop dat het gesprek vanzelf wel op jouw probleem zal komen. De meeste mensen stellen immers een zekere directheid op prijs.

6. Wees strategisch

Netwerken doe je niet in het wilde weg. Maak eerst een plan en voer het dan uit. Heb je iemand nodig voor een bepaald project, maak dan eerst een lijst van mensen met wie je regelmatig samenwerkt en breid die dan verder uit met online contacten en mensen die je minder goed kent. De volgende stap is dan overlopen wie het meest geschikt is en vervolgens contact opnemen.

7. Wees zelf behulpzaam

“Scratch my back and I’ll scratch yours” zeggen ze in het Engels en dat klopt. Mensen uit de nood helpen – al is het met een kleinigheid – is een perfecte manier om jezelf op een positieve manier te laten opmerken. Nadien zal het des te makkelijker gaan om zelf een gunst te vragen.

8. Zorg voor een goede opvolging

Opvolgen is niet hetzelfde als stalken, maar als je na een redelijke termijn niets meer gehoord hebt van iemand die nog contact met jou zou opnemen, dan kan het geen kwaad om zelf nog eens te bellen of te mailen. Overdrijf echter niet: als iemand na twee of drie pogingen nog steeds geen teken van leven geeft, doe dan geen verdere moeite meer.

9. Kijk ook lokaal

Vaak doe je er goed aan om het niet te ver te zoeken. Ongetwijfeld kan je in Japan of Nieuw-Zeeland iemand vinden die precies kan wat jij nodig hebt, maar misschien kan iemand uit je dichte kennissenkring je ook wel uit de nood helpen. Vaak zullen mensen uit je eigen streek vlugger geneigd zijn om je te helpen dan iemand die aan het andere eind van de wereld woont.

10. Wees beleefd

Goede manieren hebben houdt meer in dan “alstublieft” en “dankuwel” zeggen. Het betekent ook dat je respect hebt voor de tijd, interesses en prioriteiten van anderen. Vooraleer je iemand bestookt met je vragen is het dan ook goed om eerst even te polsen of dit wel schikt. Op die manier toon je je gesprekspartner dat je niet zomaar egoïstisch iets voor jezelf wil, maar dat je ook begaan bent met hem of haar.

Bron: brazencareerist.com