10.26u is het meest productieve moment van de dag

Het overkomt de beste: in een moment van zwakte tijdens je werkdag dwalen je gedachten af en begin je na te denken over wat je ’s avonds zal eten of ga je op Facebook vakantiefoto’s van je vrienden bekijken.

Heel de dag lang onafgebroken productief blijven lijkt onmogelijk. Een nieuwe studie van LondonOffices.com, uitgevoerd bij 420 Britse kantoorbedienden, toont aan dat 14.55u het meest onproductieve uur van de dag is. Op dat moment laat het ‘namiddagdipje’ zich het ergst voelen. Heel wat werknemers hebben dan meer oog voor de sociale media dan voor hun werk en raken zonder een sterke kop koffie en reep chocolade niet meer terug op gang.

“Constant ritme is beter”

Het meest productieve moment van de dag is dan weer 10.26u. Dan zijn alle mails gelezen en beantwoord, is de dagplanning opgesteld en kan het eigenlijke werk beginnen.

Ook om 16.16u is er een piek in de productiviteit. Rond die tijd willen heel wat werknemers nog de laatste taken van de dag afwerken om dan op tijd naar huis te kunnen vertrekken. Achttien minuten voor het einde van de werkdag zijn de meesten dan alweer ‘mentaal uitgeschakeld’.

Michael Davies van LondonOffices.com verklaart dat het beter is om een constant werkritme aan te houden in plaats van af te wisselen tussen uitersten. “Ik raad aan om tussen het werk door kleine pauzes van telkens zo’n vijf minuten te nemen. In die tijd kan je bijvoorbeeld naar de keuken wandelen om een kop thee te maken of een glas water te halen.”