's Nachts vergaderen: Wouter Van Besien onthult de kneepjes van het vak

De laatste weken hoorden we het wel vaker in de nieuwsbulletins: ‘de onderhandelaars staan dichtbij een akkoord en vergaderen vannacht voort’. Hoe gaat het eraan toe tijdens die nachtelijke vergaderingen en kunnen er dan nog goede belissingen genomen worden? Wouter Van Besien, partijvoorzitter van Groen!, licht een tip van de sluier.

Geen nachtelijke vergaderingen bij Groen!

"’s Nachts vergaderen valt in onze partij niet zo vaak voor. Het was vooral tijdens de voorbije onderhandelingen dat er ’s nachts werd doorgewerkt. Bij de vergaderingen van Groen! proberen we er toch voor te zorgen dat we ten laatste tegen 22u of 22u30 afronden. Zo kunnen de pendelaars onder ons tijdig de laatste trein naar huis nemen."

Mytische akkoorden

"Regeringsonderhandelingen zijn een ander paar mouwen. Het is bijna een ritueel, een traditie geworden om akkoorden ’s nachts te beslechten. Het geeft het akkoord ook een soort van mythische status wanneer het bij het ochtendgloren bereikt wordt."

De druk wordt groot

"Het is niet zo dat iemand plots beslist om ’s nachts verder te vergaderen. Meestal zit je zo dichtbij een akkoord, dat je moeilijk kan opgeven. Door uit elkaar te gaan, er een nachtje over te slapen, opnieuw de tijd krijgen om te spreken met andere partijleden of de achterban, kan het momentum helemaal verloren gaan. Dus dan kan je beter niet stoppen.

"En niet onbelangrijk, eens de buitenwereld, de pers dus, weet heeft dat je dichtbij een akkoord staat, geeft dat nog extra druk om niet op te geven maar door te gaan."

Geen alcohol en af en toe een powernap

"Hoe ik het volhou? Een simpele regel die ik altijd toepas is om geen druppel alcohol aan te raken. Tijdens het avondeten worden er nogal eens bijpassende wijnen geserveerd. Daar blijf ik zeker vanaf. Je loopt de kans er slaperig van te worden of je focus te verliezen."

"Het is onmogelijk om de hele nacht bij de les te blijven. Het komt er dus op aan om tijdens de cruciale momenten heel alert te zijn. Soms worden er van een tekst wel drie versies gemaakt. Het is belangrijk dat je ook bij de derde versie duidelijk je scherpte bewaart. Het zijn gevaarlijke momenten waarop je aandacht kan verslappen."

"Elio Di Rupo is nogal een pendeldiplomaat. Hij zit geregeld apart samen met verschillende groepen. Soms moet je dan een uur wachten tot de onderhandelingen verder gezet worden. Van die pauzes maak ik dan nuttig gebruik om mezelf op te kikkeren met een powernap."

's Nachts puzzelen

Kunnen er ’s nachts nog goede beslissingen genomen worden? "Het is niet zo dat er plots nieuwe beslissingen gemaakt worden. De splitsing van BHV, de financieringswet ... het zijn dossiers waarover al een jaar of langer wordt onderhandeld. Echt nieuwigheden zijn er dan niet, het is een kwestie van de puzzelstukjes bij elkaar te leggen. Het is geen improvisatie van het moment."

Bloemkool dippen

"Wanneer we een hele dag en nacht samen zitten, worden we natuurlijk ook wel royaal voorzien van spijs en drank. ’s Middags wordt een warme maaltijd geserveerd, tegen de avond krijgen we een lichtere maaltijd - pizza of pasta -  voorgeschoteld. Begint je maag tussendoor te knorren, dan kan je de honger stillen met een stuk fruit of een groentensnack. Dat zijn dan bijvoorbeeld stukjes bloemkool of wortel die je kan dippen. En koekjes bij de koffie, uiteraard."