Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

’s Nachts opstaan om te plassen nefast voor de productiviteit

Sta je vaak ’s nachts op om even een kleine boodschap te doen? Weet dan dat deze ogenschijnlijk triviale activiteit je productiviteit op het werk de dag erna de kop indrukt.

Dit nieuws doet je misschien glimlachen, maar het is nochtans afkomstig van de zeer ernstige European Association of Urology, die vorige week in Milaan een congres hield.

Efficiëntie daalt met een kwart

Nycturie is de wetenschappelijke naam voor het verschijnsel waarbij mensen opstaan om ’s nachts te urineren. Deze gewoonte mag dan onschuldig lijken, ze is niet minder dan dramatisch voor je productiviteit. Nycturie doet de efficiëntie de volgende dag dalen met 24%.

De onderzoekers hebben het gedrag van meer dan vijfhonderd personen geanalyseerd en stelden daarbij vast dat nycturie vaak geassocieerd werd met een belangrijke daling van de productiviteit op het werk en van ontspanningsactiviteiten.

Slaapproblemen

Ongeveer een derde van de personen die kampen met nycturie hebben problemen om na het plassen terug de slaap te vatten en lijden dus ook aan slapeloosheid.

Volgens Philip Van Kerrebroeck, professor aan de  Universiteit van Maastricht, treft nycturie een derde van de volwassenen, maar worden de negatieve gevolgen vaak onderschat: “Nycturie wordt vaak beschouwd als iets dat, in termen van levenskwaliteit en kosten voor de samenleving, minder erg is dan andere chronische ziekten. Maar onze gegevens tonen dat nycturie, net als andere ziektes, negatieve gevolgen heeft voor de slaap, voor de prestaties tijdens de dag en voor de productiviteit op het werk.”

Professor Van Kerrebrouck roept mensen die lijden aan nycturie ook op om een specialist te raadplegen.

Andere storende ziektes

Nycturie is niet de enige ‘triviale’ ziekte die nefast kan zijn voor de efficiëntie op het werk. Onderzoekers hebben voor diverse chronische urologische en niet-urologische ziektes onderzocht welke invloed ze hebben op de productiviteit.

 

Aandoening Verlies in productiviteit

Overactieve blaas

-10 à 12%

Chronische bronchitis

-19%

Astma

-21%

Nycturie

-24%

Reflux

-25%

Constipatie

-34%

Bron: Prnewswire