Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

“Werkervaring is compleet waardeloos”

Als een bedrijf een nieuwe leidinggevende wil aanwerven, dan nemen ze best iemand met veel ervaring, want die is het meest geschikt voor de job. Het klinkt logisch, maar volgens de Duitse professor arbeidspsychologie Uwe Kanning is het klinkklare onzin. Hij onderzocht het verband tussen het aantal jaren managementservaring dat iemand heeft en diens leiderschapskwaliteiten en kwam tot de conclusie dat zo’n verband niet bestaat. “Het is niet omdat iemand al heel lang leiding geeft, dat hij of zij ook effectief weet hoe dat moet”, zo verklaart hij in een interview met Der Spiegel.

Voor zijn onderzoek onderwierp Kanning 814 werknemers van een groot Duits bedrijf aan een assessment waaruit hun geschiktheid voor een leidinggevende functie moest blijken. Experts observeerden de proefpersonen terwijl ze bezig waren met rollenspelen, groepsdiscussies, presentaties en andere taken. Ze beoordeelden hen op het vlak van leiderschap, besluitvorming en zelfreflectie.

Enkel zinvolle feedback helpt

Uit het onderzoek bleek dat werknemers met managementservaring op geen enkel onderdeel van het assessment beter scoorden dan hun collega’s die nog nooit leiding hadden gegeven. Ook wie veel werknemers onder zich deed het niet beter dan wie slechts aan een paar medewerkers leiding geeft. Ten slotte bleek ook dat oude werknemers niet beter geschikt waren dan jonge om leiding te geven. Integendeel zelfs: hoe ouder, hoe minder leiderschapskwaliteiten ze volgens het onderzoek bezitten, al waren de verschillen op dat punt niet zo groot.

Kanning besluit dat werkervaring op zich dus volstrekt waardeloos is. Enkel als je zinvolle feedback krijgt en daar ook iets mee doet, kan je jezelf ontwikkelen, aldus de onderzoeker in Der Spiegel. Maar leidinggevenden gaan over het algemeen slecht om met kritiek. “Veel mensen hebben de neiging om de oorzaak van hun slechte prestaties bij anderen te zoeken”, zegt Kanning daarover. Een Nederlands onderzoek van Jana Niemann bevestigt dat laatste.