“Vrouwen met hoge hakken verdienen meer”

De Duitse schoenenfabrikant Deichmann gebruikt vreemde argumenten om vrouwen ervan te overtuigen hoge hakken te dragen. In tegenstelling tot andere merken wijzen ze niet op de sexy look van het schoeisel, maar insinueren ze dat de draagsters ervan makkelijker carrière kunnen maken.

De advertenties van Deichmann tonen slogans als ‘Mannen groter dan 180 cm verdienen 10% meer’, ‘Mannen groter dan 180 cm krijgen 1,3 keer sneller promotie’ en ‘80% van alle topmanagers zijn groter dan 180 cm’. Daaronder prijkt dan telkens een afbeelding van een damesschoen met een torenhoge hak en de aansporing ‘Go get them!’.

Het merk geeft met deze campagne duidelijk te kennen dat er voor dames die een succesvolle carrière ambiëren niets anders opzit dan schoenen met hoge hakken te kopen. Anders kunnen de Duitse vrouwen, die gemiddeld zo’n 1,65 meter groot zijn, immers nooit al die topmanagers van 1,80 meter recht in de ogen kijken. Om een en ander te staven verwijst Deichmann in hun reclamecampagne naar een wetenschappelijk onderzoek van ene Guido Heineck van het ‘Institute for Employment Research’.

Opleiding bepaalt loon

Wie de studie van Heineck in detail bekijkt, merkt toch dat de werkelijkheid enigszins genuanceerder is dan Deichmann het voorstelt. De onderzoeker stelt namelijk vooral een verband vast tussen lengte enerzijds en sociale klasse en inkomen anderzijds. Zo hebben Duitsers met een hoge body mass index (overgewicht) vaker een lage opleiding genoten en hebben ze bijgevolg ook een lager inkomen. Mensen met een hogere opleiding zijn over het algemeen langer. De hoogte van hun salaris hangt niet zozeer van hun lengte af, maar wel van hun opleiding.

Vrouwen zijn dan weer gemiddeld kleiner dan mannen, maar dat geldt voor alle vrouwen, ook de hoger opgeleide. Weinig kans dus dat het dragen van hoge hakken hen financieel op hetzelfde niveau als dat van mannelijke topmanagers zal brengen.