Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

"Voor 1.700 euro naar Chili"

Naam: Veronique De Rudder 
Leeftijd: 31
Beroep: Architect bij architectenbureau The Office (Boekarest)
Burgerlijke staat: Samenwonend 
Woonplaats: Boekarest (Roemenië)
Netto maandsalaris: 1.400 euro 
Extralegale voordelen: Gsm, laptop, hospitalisatieverzekering
Sparen: pensioensparen (ongeveer 800 euro per jaar)

“Mijn ex-man werkte indertijd in Boekarest. Toen de relatie stuk liep, ben ik in Roemenië gebleven. Ik werk er nu als architecte. Vooral op retailprojecten: supermarkten, doe-het-zelfshops, shopping malls, cinema's... In Roemenië kan veel sneller gebouwd worden: de arbeiders kloppen veel langere dagen en werken vaak ook tijdens het weekend. Ze kennen ook geen weerverlet. Ik verdien nu 1.400 euro netto, dat is hier het gemiddelde loon voor een ingenieur.”

Duur apartement

“In 2004 heb ik met mijn ex-man een appartement gekocht in centrum Brussel. We betalen dit nog samen maandelijks af. Ik betaal de helft: 520 euro. Appartementen zijn in Boekarest ontzettend duur: ik huur in Boekarest een gemeubelde flat van 70m2 metéén slaapkamer voor 500 euro.”

Goedkope sarmale en mamaliga

“Wat shopping betreft is het aanbod van kledij en schoenen hier heel wat minder: daar geef ik niet veel aan uit. De huishoudkosten liggen een stuk lager dan in België: ik schat dat het ongeveer de helft scheelt. Uit eten gaan is vrij goedkoop: zelfs in de chique restaurants kan je voor 30 euro per persoon een driegangenmenu met wijn erbij bestellen. Het meest typische Roemeense gerecht is sarmale met mamaliga : een soort gehakt in koolbladeren met polenta. Wat ik het meeste mis is een lekkere ameriçain en vis, hier vind je enkel forel en zalm.”

“Vakantie neem ik altijd met kerst: dan ligt de bouwsector stil. De laatste keer ben ik drie weken naar Chili getrokken. Het ticket kostte 1.000 euro. Ik heb er rondgereisd met de tent. In totaal kostte die reis 1.700 euro.”

Bron: Vacature magazine (16/5/2009)