‘Seks als bonus’ niet ongewoon in zakenwereld

Een etentje, een snoepreisje of een extra vergoeding, dat zijn de ‘normale’ bonussen waar sommige werknemers van mogen genieten als ze goede resultaten kunnen voorleggen. Maar dat ook seksuele beloningen lang niet meer zo vreemd zijn, blijkt uit een artikel op de site van de Duitse krant Der Spiegel.

Wijdverspreid

Niemand staat graag bekend als een hoerenloper en seks tegen betaling blijft een taboe, maar toch lijkt de praktijk om de werknemers ‘die het verdiend hebben’ te trakteren op een bordeelbezoek geen randverschijnsel meer.

De meeste bedrijven komen er niet openlijk voor uit, maar toch zouden er sterke banden zijn tussen de zakenwereld en de seksindustrie. “Seks als een incentive is een wijdverspreid fenomeen”, beweert Mechthild Eickel, die werkt voor Madonna, een vereniging die voorlichting geeft aan sekswerkers. “Het komt voor in elke sector, alleen kan niet ieder bedrijf het zich veroorloven.”

Vooral voor verkopers

De theorie luidt dat op een bepaald moment ‘gewone’ beloningen niet meer volstaan om goede werknemers te paaien. En dan komt seks in beeld als een optie. “Het zijn vooral verkopers, traders en handelspartners die op deze manier in de watten gelegd worden”, zegt Eickel. “Het gaat altijd om witteboordwerkers, nooit om arbeiders. En ook nooit om vrouwen. Voor hen is zo’n incentive niet aantrekkelijk.”

Gevaarlijk

Seks als bonus is niet zonder risico’s. Zo kan iemand die gebruik maakt van de diensten van een door zijn bedrijf betaalde prostituée gemakkelijker gechanteerd worden als hij het bedrijf dreigt te verlaten. Maar ook de persoon die de seksuele beloning betaald en geregeld heeft loopt het risico op afpersing.

Gespecialiseerde bureaus

Desondanks is de populariteit van bedrijfsorgieën sterk gestegen. Er zouden zelfs escortebureaus zijn die zich specialiseren in dit soort van diensten. Klaus-J. Eisner, van de site eventmanager.de is stellig: “Zelfs bij heel wat gewone evenementenbureaus kan je terecht voor seksfeestjes. Ze zullen het niet speciaal promoten of adverteren, maar ze bieden het wel aan.”

Toch weerklinken er ook andere stemmen. Uwe A. Kohrs, bestuurder bij de Gesellschaft Public Relations Agenturen (GPRA) ontkent de uitspraken van Eisner in alle toonaarden: “Het aanbieden van bonussen is sowieso al een gevoelige kwestie. Sommige mensen vinden een diner aanbieden al verregaand. Dus seksfeestjes voor werknemers lijken me al helemaal niet passend. Ik kan me ook niet voorstellen dat zoiets de contacten tussen de werknemers en de bedrijven kan bevorderden. Serieuze PR- of evenementenbureaus bieden dit soort diensten hoe dan ook niet aan.”

Wat vind jij? Is seks als bonus aanvaardbaar of niet? Geef je mening in onze poll.