Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

"Pas afgestudeerden zijn lui"

Werknemers die pas de arbeidsmarkt betreden zijn een zootje ongeregeld. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het Center for Professional Excellence, verbonden aan de York College of Pennsylvania.

Het onderzoek werd dit jaar voor de vierde keer op rij uitgevoerd. 400 HR-professionals werden aan de tand gevoeld over hun indrukken van sollicitanten en nieuwe rekruten, en hun niveau van professionaliteit.

Sollicitanten

Om de 'professionele' van de 'onprofessionele' potentiële werknemers te scheiden, letten HR-managers volgens het onderzoek op een aantal uiterlijke kenmerken. Slechte persoonlijke hygiëne is de reden nummer één om iemand niet aan te nemen. 91% van de HR-managers rekent er kandidaten op af. Ook ongepaste kledij (75%), piercings in het gezicht (74%), onprofessioneel schoeisel (71%), zichtbare tatoeages (61%) en een onnatuurlijke haarkleur (39%) zijn afknappers.

Ook het gedrag van de kandidaat in het sollicitatiegesprek is natuurlijk belangrijk. Kandidaten die zich niet voorbereiden, te laat zijn, ongeïnteresseerd erbij zitten of zich arrogant gedragen kunnen zich aan een njet verwachten.

Werknemers

De helft van de ondervraagde HR-professionals vindt dat een meerderheid van de nieuwe rekruten geen blijk geven van professionalisme in hun eerste jaar op de werkplek. Ze nemen hun taken te licht op (87%) en lijken niet te begrijpen wat hard werken is (66%), zeggen ze.

En net nu de digitale generatie de arbeidsmarkt bestormt, lijkt daar een probleem te zitten. De helft van de HR-professionals rapporteren problemen met de computer- en internetmanieren van hun pas afgestudeerde werknemers. Zo sturen ze sms'en op ongepaste momenten (74%), en maken ze excessief gebruik van Twitter en Facebook (65%).

De cijfers over de gebrek aan professioneel gedrag liggen ontstellend hoog, en stijgen jaar na jaar. HR-managers ergeren zich ook blauw aan pas afgestudeerde werknemers die al van bij de start van hun eerste job vinden dat ze recht hebben op tal van voordelen.

Ander onderzoek

De conclusies van het onderzoek zijn zeker niet nieuw. Vorig jaar bleek uit een onderzoek dat 77% van de oudere werknemers vindt dat twintigers een andere attitude hebben dan hen. 68% van hen vindt zelfs dat generatie Y minder gemotiveerd is om verantwoordelijkheid op te nemen en minder kwaliteitsvol werk af te leveren.

Ben jij pas afgestudeerd (en klaar om het tegendeel te bewijzen)? Download nu onze Campus Special en vind jouw eerste job!