"Ja, als expat verdien je flink meer dan in België"

William Willems heeft er al een rijke carrière als expat opzitten. Hij woonde en werkte in Groot-Brittannië, Hongkong en nu sinds een jaar in Sydney (Australië). Zijn vrouw en 3 kinderen zijn hem steeds gevolgd. Komt zijn bedrijf tussen in de kosten van zijn verblijf?

Onderhandelen over voordelen

"Regus, gespecialiseerd in het inrichten van kantoren, heeft niet zoveel expats in dienst, wat maakt dat er weinig vaste regels zijn rond verloning. Het komt er dus op aan te onderhandelen met je baas, bijvoorbeeld over die mobility premium. Expat zijn is een fantastische ervaring, maar je laat wel je familie en vrienden achter. Er mag dus een compensatie tegenover staan, vind ik. Hoeveel je extra vraagt, hangt af van je ervaring en je gezinssituatie. Bij ons mag een expat samen met zijn familie ook een keer per jaar terug naar zijn land van herkomst op kosten van het bedrijf."

Belastingen

"In veel landen ligt het belastingsniveau lager dan in België, wat maakt dat je netto veel meer overhoudt. Dat lijkt me financieel het grootste voordeel voor expats."

Levenskost en huishuur

"In vergelijking met België zijn de kosten voor levensonderhoud duur. In Hongkong bedroeg de huur van mijn appartement enkele duizende euro's. In Australië zijn de prijzen iets gematigder, maar is het nog altijd duurder dan in België. Dat het bedrijf de huishuur betaalt, is dus een flinke besparing."

"Mijn huis in België heb ik voor een zachte prijs verhuurd aan een vriend. Samen met mijn broers heb ik nog een vakantiehuis in Oostduinkerke. Daar trekken we naar toe als we in de grote vakantie naar België vliegen. Ik kom voor 14 dagen, mijn vrouw en kinderen blijven de hele vakantie."

Kinderopvang en scholen

"Mijn kinderen gaan naar een Franse internationale school. Toen we vorig jaar in het midden van het jaar van Hongkong naar Sydney zijn verhuisd, was dat geen enkel probleem. In hun nieuwe school kregen ze exact dezelfde schoolboeken en leerstof. Dat is allemaal op elkaar afgestemd. In tegenstelling tot wat ik van andere expats verneem, komt ons bedrijf niet tussen in de kosten voor kinderopvang en school."

Eindbalans?

"Ja, ik verdien flink meer dan in België, deels omdat ik nu meer verantwoordelijkheid heb en deels omdat ik als expat een aantal extra premies heb kunnen onderhandelen. Ik denk dat dit een conclusie is die voor de meeste expats geldt. Terug in België zal het voor mij wellicht moeilijk zijn om een job te vinden waarin ik dezelfde voorwaarden krijg."

Tekst: Hermien Vanoost

Meer weten over de verloning van expats?

En kijk ook eens in de portemonnee van werknemers in België.