“Is leiderschap wel iets voor mij?”

“Twee jaar geleden promoveerde ik naar een leidinggevende functie. Ik doe deze job met hart en ziel en heb ook het gevoel hier goed in te zijn. Ik heb veel oog en oor voor mijn medewerkers en merk dat ik veel energie krijg van het mee bepalen van de strategische koers van mijn organisatie. Aangezien ik het zo graag doe, steek ik met plezier heel wat tijd in mijn job, veel meer dan de meeste van mijn collega’s. Nu gebeurde er echter iets dat me erg uit mijn lood sloeg. Twee van mijn medewerkers zijn bij het hoger management gaan aankloppen met de boodschap dat ik te veel van hen verwacht. Zij zijn dit niet rechtstreeks tegen mij komen zeggen en dat terwijl ik hen altijd uitnodig voor dialoog en dit principe altijd probeer na te leven. Het heeft me emotioneel sterk aangegrepen, in die mate zelfs dat ik eraan twijfel of leiderschap wel echt iets voor mij is. Hoe kan ik hier mee om gaan?”
Het antwoord van Erik Leenders, Managing Director bij Itinera

Uit je bericht leid ik af dat je heel sterk gemotiveerd bent, je voelt je in je huidige functie blijkbaar als een vis in het water. Ik begrijp dat je ontgoocheld bent met het initiatief van je collega’s omdat jij altijd open bent geweest.

Je kunt hun actie echter ook bekijken als een signaal om jezelf een paar belangrijke vragen te stellen zoals :

  • Houd je nog voldoende afstand van je job om te vermijden dat je identiteit zich volledig vereenzelvigd met je job ? Geef je persoonlijkheid ook lucht en ruimte om zich voldoende buiten het werk te manifesteren en te vormen. Het komt zeker je capaciteit om te relativeren ten goede.
  • Neem je buiten je job nog andere rollen op? Zoek naar activiteiten die je graag doet buiten je job, zorg voor voldoende sociale contacten buiten je job. Het stimuleert je creativiteit en vergroot de kans om nieuwe ideeën op je werk te introduceren.
  • Welke kwaliteit gaat bij jou in ‘overdrive’? Ik vermoed dat je heel gedreven bent in je job maar als je daarin overdrijft, kan je voor sommigen te drammerig worden. Je kunt dan als feedback krijgen dat je teveel vraagt of verwacht van je medewerkers. Wat zou je ervan vinden om een portie geduld te introduceren in je samenwerking met je collega’s?
  • Hoe kijkt het management naar jouw functioneren ? Vraag open feedback aan je baas zodat je daar zeker bent op dezelfde lijn te zitten. Het helpt om op een constructieve manier terug in gesprek te gaan met je collega’s.

Ik wens je nog veel succes!

In samenwerking met Itinera.