"Ik moet die taak nog doen ... anders gaat het bedrijf morgen failliet!"

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je de hele dag niets anders doet dan to-do lijstjes af te werken? We hebben vaak de neiging om onszelf onder druk te zetten door te denken in ‘moet’-termen?

“Ik moet dat project nog afmaken”, “ik moet zeker met die collega gaan lunchen anders zal hij boos zijn”, “ik moet op tijd thuis zijn anders ben ik geen goede ouder”, “ik moet lekker koken voor mijn bezoek”, ”‘ik moet gaan sporten en gezond eten”… zijn hier erg typische voorbeelden van.

Hoe meer we gaan denken in termen van ‘moeten’, hoe meer we onszelf verplicht gaan voelen om vanalles te doen. Hoe meer we bezig zijn met enkel het afwerken van to-do lijstjes, hoe meer weerstand we ook bij onszelf creëren. Daag jezelf dus uit en probeer het te zien als iets wat je mag doen, iets waar je de mogelijkheden toe hebt en als een keuze die je zelf kan maken. Stel jezelf twee vragen op het moment dat je in ‘moet’-termen denkt. Moet je dat echt? En van wie moet je dat? Vaak realiseer je je dan dat het meestal jijzelf bent van wie die dingen moeten en ook dat je in vele gevallen geen ‘moeten’ bedoelde. “Ik moet die vriend nog opbellen” werd dan: “Eigenlijk wil ik graag die vriend nog eens opbellen”. Door ‘moeten’ in ‘willen’ te veranderen, ervaar je minder stress!

Het kan ook helpen om er ‘want anders …’ achter te plaatsen. Bijvoorbeeld “ik moet altijd de beste zijn, want anders…” Wat gaat er gebeuren als je niet de beste bent? Laat je fantasie hier werken en overdrijf gerust. Dit kan je helpen om je ‘moet’-gedachte te relativeren en te zorgen dat je jezelf niet onder teveel druk zet.  Een voorbeeld hiervan: “ik moet die taak op het werk nog afmaken vanavond want anders… zal het bedrijf morgen zeker failliet gaan.”  Probeer het maar eens uit!

I.s.m. ISW Limits