"Ik hoop maandelijks 1200 euro te sparen"

Naam: PVI


Leeftijd: 24 


Beroep: Parketjurist bij het parket van de Rechtbank van Eerste Aanleg in Antwerpen 


Burgerlijke staat: Ongehuwd 


Woonplaats: Rumst 


Netto maandsalaris: 1.641 euro 


Extralegale voordelen: Hospitalisatieverzekering, abonnement openbaar vervoer

“Ik ben in 2008 als jurist afgestudeerd. Toen er bij het Antwerpse parket vacatures kenbaar werden gemaakt voor de functie van parketjurist heb ik meegedaan aan de selectieprocedure. Eind november 2008 kon ik aan de slag. Als parketjurist ondersteun ik de magistraat. Als de politie bij een misdrijf een proces verbaal heeft opgesteld, komt dat bij het parket terecht. Mijn taak is dan te kijken of de zaak moet worden geseponeerd of dat er nog bijkomende zaken onderzocht moeten worden. Als nieuweling ben ik begonnen op de afdeling lokale criminaliteit en volg ik de algemene zaken op: diefstallen, verkrachtingen, oplichting. We werken met een 40-urenweek. Als we ons werk niet binnen die 40 uur rond krijgen, wordt verwacht dat we langer werken. Omwille van het 40-uren systeem, krijgen we twaalf recupdagen, bovenop de 26 gewone vakantiedagen. Ik ben blij dat ik dit werk kan doen ten dienste van de maatschappij.”

Jas en sjaal voor 550 euro

“Ik woon nog thuis: voor kost en inwoon zal ik binnenkort een deel van mijn loon afdragen, maar een precies bedrag hebben we nog niet vastgesteld. Ik leef heel zuinig, tot voor kort moest ik als student rondkomen met 150 euro zakgeld per maand. Het zou mooi zijn mocht ik maandelijks zo'n 1.200 euro kunnen sparen. Maar ik vrees dat als er meer geld in het laatje komt, er vanzélf ook meer geld zal buitengaan. In januari heb ik mijn eerste loon alvast grotendeels gespendeerd aan de solden. Bij Oxford heb ik me een jas en een sjaal gekocht: samen goed voor 550 euro. Ik heb geen favoriete merken, maar ik draag graag Hilfiger of Ralph Lauren.”

79 euro voor 150 cd's Haydn

“Ik luister meestal naar klassieke muziek. De 'Etudes' van Chopin of de symfonische gedichten van Franz Liszt: prachtige muziek. Tegenwoordig kan je voor geen geld hele mooie verzamelboxen met klassieke muziek vinden. Onlangs heb ik me de 'Haydn-editie' aangeschaft: een box met in totaal 150 cd's die amper 79 euro kostte. Ook van Mozart, Bach, Brahms, Grieg en Chopin heb ik zulke boxen met telkens hun complete oeuvre in huis.”

8 euro voor Pina Colada

“Ik ga graag uit eten. In 't Schoon Verdiep in Boom hebben ze een goeie kaart: een driegangenmenu kost er een kleine 40 euro. Tijdens een avondje uit beland ik vaak in Cocktails At Nine aan de Antwerpse Lijnwaadmarkt. Mijn favoriet is de Pina Colada, voor 8 euro. Ik ben geen drinker: na één cocktail schakel ik altijd over op frisdrank.”

Bron: Vacature magazine (24/1/2009)