"Ik heb pas een nieuwe job en merk nu al dat ik me er niet goed voel. Wat doe ik?"

"Ik heb pas een nieuwe job en merk nu al dat ik me er niet goed voel. Bespreek ik het met mijn nieuwe baas? Of moet ik het nog wat tijd geven om me aan te passen?"
Het advies van Sigert Vandenberghe, ISW Limits

Om hieruit te geraken moet je eerst een kleine analyse maken voor jezelf: wat maakt dat je je niet goed voelt? Wat is er precies aan de hand? Wat je best doet, zal afhangen van het antwoord op deze vragen.

“Het is allemaal zo anders…”

Een nieuwe job vraagt aanpassing. De functie zelf kan andere vaardigheden vereisen dan je vorige job. Mogelijks moet je deze vaardigheden nog gedeeltelijk ontwikkelen. Bij een nieuwe werkgever zal je ook moeten wennen aan een andere organisatiecultuur: meer of minder regeltjes, zakelijke of vriendschappelijke omgang tussen collega’s,… Dit kan allemaal heel erg verschillen van je vorige job. Probeer jezelf open te stellen voor nieuwe uitdagingen en geef jezelf de nodige tijd om je aan te passen. Misschien ligt al dat nieuws je ook wel. Pas als je na verloop van tijd merkt dat je echt niet kan aarden, is het misschien beter om iets te zoeken wat toch beter bij jou past.

“Het is niet wat ik verwacht had!”

Misschien had je verwachtingen voor je nieuwe job die niet blijken uit te komen. Of misschien werden je zelfs bepaalde zaken beloofd die je werkgever uiteindelijk toch niet waar maakt. Dan is het ook logisch dat je je niet goed voelt. Je bent teleurgesteld. Het is belangrijk dat je dit bespreekt met je leidinggevende en eventueel anderen die betrokken waren bij je aanwerving. Leg uit aan welke verwachtingen de job niet voldoet en vraag of er met deze verwachtingen rekening kan gehouden worden. Misschien was je werkgever zich niet bewust van die verwachtingen (had jij ze wel duidelijk gemaakt?), misschien werden ze over het hoofd gezien of verkeerd begrepen. Hoe dan ook, het initiatief ligt bij jou om deze situatie recht te trekken.

“Ik ben blij dat ik werk heb maar dit is toch niet wat ik wil blijven doen.”

Nogal wat starters nemen een job aan als ze er één kunnen krijgen. Dan ben je aan het werk, verdien je geld en je doet ervaring op wat het makkelijker maakt om iets anders te vinden. Maar vaak is dat niet echt je droomjob en dat weegt op je motivatie. Nogal wat starters in deze situatie hebben het voornemen om vanuit deze eerste job naar een andere job te zoeken die wél is wat ze willen. Eens aan de bak komt het er vaak niet meer van om naar die ‘droomjob’ te blijven zoeken. Je hebt minder tijd en de druk is ook minder groot om te solliciteren. En zo blijf je in een job zitten die eigenlijk niet is wat je wil.

De boodschap is dus: blijven zoeken! Neem je carrière in handen. En tot zolang je die andere job niet gevonden hebt, pik je maar mee wat je kan. Het is een kans om expertise op te bouwen en vaardigheden te ontwikkelen zoals contacten leggen met collega’s, omgaan met een baas,… En door je organisatie te leren kennen, ontdek je misschien functies die je wel interesseren. Als insider heb je vaak een bevoorrechte positie om je daarvoor kandidaat te stellen. 

I.s.m. ISW Limits