"Ik ben onzeker op het werk. Wat kan ik hieraan doen?"

"Al sinds ik jong ben, ben ik heel onzelfzeker. Ik zou graag wat assertiever en zelfzekerder worden, want ik merk dat het invloed heeft op mijn werk. Zijn er technieken die mij hierbij kunnen helpen?"
Het advies van Sofie Vuerstaek, ISW Limits

Je zelfverzekerd voelen op je werk is belangrijk. Het bepaalt de kwaliteit van je werk en de kwaliteit van je contacten met leidinggevende, collega’s en klanten. Mensen die zelfverzekerd en assertief in hun werk staan, voelen zich uiteraard ook beter in hun vel en in hun werk. Zelfzeker en assertief in je werk staan wilt zeggen dat je met het nodige zelfvertrouwen je werk opneemt en dit ook uitstraalt.

We worden allemaal wel geconfronteerd met situaties waarin we ons onzeker voelen of niet zelfverzekerd overkomen, (faal)angstig zijn of piekeren, waarin we ons niet stevig voelen in een professionele relatie of twijfelen over ons eigen kunnen. Op zulke momenten hebben we concrete technieken nodig die ons helpen om terug in evenwicht te komen, en verder dan dat: technieken die ons helpen om het beste van onszelf te kunnen inzetten op ons werk.

Hieronder vind je enkele van deze technieken die een eerste duwtje kunnen geven naar een meer zelfverzekerde houding op het werk:

1. Krijg zicht op je talent

Om zelfvertrouwen op te bouwen is het belangrijk dat je zicht hebt op jouw kwaliteiten en talenten. Al te vaak breken we onszelf af voor dingen die we niet goed gedaan hebben of waar we niet goed in zijn. Om zelfvertrouwen op te bouwen is het belangrijk dat je zicht krijgt op wat je wel goed kan! Maak dan ook eens een oplijsting van jouw sterke kanten. De volgende vragen kunnen helpen:

 1. Waar weet ik veel over?
 2. Wat kan ik goed? 
 3. Welke zijn mijn positieve karaktertrekken?

  Indien je deze oefening moeilijk vindt, vraag dan eens hulp aan mensen die je goed kennen of denk aan complimenten die je eerder van anderen kreeg. Ook heel belangrijk is stil te staan bij wat je graag doet, waar je energie van krijgt. Want wat we graag doen, doen we vaak ook goed.

  2. Zet je talent in

  Van zodra je zicht hebt op jouw talenten, is het belangrijk om na te gaan hoe je deze (nog meer) op je werk kan inzetten. Eventueel kan je je baas hierbij betrekken. Het komt sowieso erg gemotiveerd over wanneer deze merkt dat jij het beste van jezelf op je werk wilt inzetten. Bijvoorbeeld: stel dat je van jezelf vindt dat je erg creatief en vindingrijk bent, kan je jezelf opgeven als kandidaat voor het feestcomité. Misschien ben jij erg stipt en ligt een rol als ‘time-keeper’ bij vergaderingen jou wel.

  3. Ontwikkel een assertieve basishouding

  Zelfzekerheid en assertiviteit liggen in mekaar verlengde. Iemand die zelfzeker is, reageert gemakkelijker assertief. Maar ook door te experimenteren met meer assertief gedrag, gaat elke geslaagde poging je zelfvertrouwen doen toenemen. Onder assertiviteit verstaan we oa: feedback op een constructieve manier kunnen geven en ontvangen, kunnen weigeren indien nodig, van mening durven verschillen met een ander.

  Bijvoorbeeld: feedback durven geven aan een klant die systematisch een half uur te laat op de afspraak komt opdagen, kan heel zelfzeker en stevig overkomen, en zelfs de samenwerking verbeteren, wanneer je dit op een constructieve manier doet. Voor het ontwikkelen van een assertieve basishouding bestaan er uiteraard heel wat trainingen.

  4. Kom uit voor je fouten en vergissingen

  Maar al te vaak proberen we fouten of vergissingen die we maakten weg te steken of goed te praten. We voelen ons heel klein worden als we voor anderen, en onszelf, moeten toegeven dat iets door ons toedoen is fout gelopen. Maar haal eens iemand in je hoofd die eerlijk en openlijk uitkwam voor een vergissing die hij/zij maakte. Kwam dat nu echt zo zwak op jou over? Neen, integendeel: kunnen uitkomen voor je eigen fouten geeft een heel sterke indruk op anderen. Je geeft er de boodschap mee dat het maken van een fout jou niet onderuit haalt!

  5. Kom stevig over

  Ook via je kledij en houding geef je heel wat boodschappen over jezelf. Probeer je via je kledij juist erg om niet op te vallen, durf dan eens iets meer. Draag eens een felle kleur die je mooi vindt. Het gezegde ‘de kleren maken de man’ is hier mooi op zijn plaats. Uiteraard zijn er heel wat consulenten die hier advies in kunnen geven.

  Ook via je houding geef je heel wat boodschappen. Een boodschap brengen op een vergadering met een piepstemmetje en ineen gedoken houding geeft geen zelfzekere indruk.

  6. Geef een stevige handdruk

  Uit een eerste handdruk met nieuwe klanten, collega’s,… kan je heel wat afleiden. Probeer de andere niet te intimideren door een handdruk te geven die dagen later nog steeds een pijnlijke afdruk nalaat. Maar geef zeker ook geen ‘slappe hand’. Een stevige en zelfzekere handdruk geeft de juiste boodschap, namelijk ‘ik ben een bekwaam iemand die jou graag ontmoet en graag een verdere (professionele) relatie met je uitbouw’.

  7. Stop met vermijden

  Tenslotte nog dit: zijn er mensen of situaties die je al langere tijd uit de weg gaat? Probeer dit vermijdingsgedrag dan te stoppen en tot de confrontatie over te gaan. Enkel door jezelf te confronteren met je angsten of onzekerheden, kan je deze ook overwinnen.

  I.s.m. ISW Limits