"Ik ben nieuw op het werk. Hoe kom ik goed over?"

De eerste weken op een nieuw werk zijn altijd spannend. Je leert een nieuw bedrijf en allemaal nieuwe collega's kennen. Je wil goed overkomen, maar hoe doe je dat?

Zelfverzekerd aan de slag?

Iedereen weet dat het belangrijk is om met het nodige zelfvertrouwen aan een nieuwe functie te beginnen. Het komt echter veel voor dat mensen die een nieuwe start maken, het vertrouwen in hun eigen capaciteiten verliezen. Dit is zeker het geval als ze voor een lange tijd zonder werk zaten. Dan hebben ze soms het gevoel dat hun vaardigheden ‘verouderd’ zijn of dat ze hun eerdere capaciteiten vergeten zijn. Bouw daarom je zelfvertrouwen vooraf op, bijvoorbeeld door een lijst te maken van alle vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens je vorige werkervaringen. En vooral: onthoud dat ze je hebben aangenomen met een reden! De grootste test heb je tijdens je sollicitatieprocedure reeds doorstaan.

De kleren maken de man

Je houding en je kleding bepalen mee de eerste indruk die je nalaat bij je collega’s. Kom dan ook verzorgd en vastberaden voor de dag. Probeer je kleding zoveel als mogelijk aan te passen aan de cultuur van het bedrijf, dus geen korte zomerbroek indien iedereen een kostuum draagt, maar zeker ook niet andersom.

Je bent zoals je handdruk

De manier waarop je een handdruk geeft, zegt veel over hoe jij jezelf ziet en plaatst ten opzichte van anderen. Het geeft een indicatie van je zelfvertrouwen. Een goede stevige handdruk is belangrijk, maar overdrijf niet.

Leer de cultuur kennen

Wees voorzichtig met het willen doorvoeren van (grote) veranderingen in de eerste weken en het postuleren van eigen meningen en ideeën. Het is belangrijker om tijd te investeren in je relaties met je collega’s en de gewoontes te leren kennen door te luisteren en te observeren. Als je je al van in het begin te erg wilt laten gelden, kan dit verkeerd overkomen bij je collega’s.

Fouten maken mag

Verwacht niet van jezelf dat je alles al weet en alles al kan, iedereen moet leren om zich een nieuwe job eigen te maken. Fouten maken is onvermijdelijk en zijn leerkansen. Je hoeft je daarvoor niet te schamen.

Wees enthousiast

Stel je open voor nieuwe ervaringen en nieuwe uitdagingen. Niets is zo vervelend als een ongemotiveerde en passieve collega. Wek daarom de indruk dat je er zin in hebt (door het uit te stralen en door informatie over de organisatie en de job op te vragen) en laat zien dat je blij bent dat je bij het team hoort.

Zoek steun

Zorg ervoor dat je kan terugvallen op je netwerk voor emotionele ondersteuning. Alle begin is moeilijk, daarom zal je in het begin waarschijnlijk nood hebben aan ondersteuning van vrienden of familieleden buiten je werk. Een afspraak met een goede vriend na je eerste werkdag kan wonderen doen.

Geef jezelf tijd

Verwacht niet dat je na dag 1 de hele organisatie al kent en dat je de beste vrienden gemaakt hebt. Je inwerken in een job vraagt energie en tijd. Geduld hebben is hier een mooie deugd.

Lees ook:
- Netwerken naar een nieuwe job
- Hoe geef je een goeie handdruk?