"Hoeveel Belgen er jaarlijks emigreren? Niemand die het weet"

Denk je eraan je geluk te zoeken in de VS of Canada, weet dan dat je flink wat geld op tafel zal mogen leggen en dat het tot twee jaar duurt voor je in het land van je dromen geraakt. Hoe ga je tewerk? En hoe zoek je een job in het buitenland? Inge Roggeman van Vlamingen in de Wereld zet je op weg.

Stel, ik wil samen met mijn gezin emigreren naar Noord-Amerika. Hoe ga ik tewerk?

"Ik raad iedereen altijd aan eerst contact op te nemen met de ambassade. Zij schrijven de visa en de werkvergunningen uit en kunnen dus inschatten of je in aanmerking komt voor een eventuele emigratie. Reageren zij positief, dan ga je best in zee met een erkend consultancybureau voor de VS of Canada. Zij regelen alles, van de papieren tot de verhuis. Het voordeel van zo'n bureau is dat ze weten welke visa er bestaan en op de hoogte zijn van plotse juridische veranderingen. Zo vermijd je dat je vertrek op het laatste moment afspringt. Het nadeel is natuurlijk dat het flink wat geld kost."

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om te emigreren?

"Een blanco strafblad hebben, een geneeskundig onderzoek ondergaan en slagen voor de IELTS-test (een taaltest Engels, nvdr). Hoewel ervaring een rol speelt, maken jonge mensen meer kans dan oudere. Veertigplussers bijvoorbeeld zullen minder snel in aanmerking komen. Ook je diploma is belangrijk, zeker voor wie naar Canada wil. Daar werkt de overheid met een lijst van knelpuntberoepen die regelmatig aangepast wordt. Staat je diploma niet in die lijst, dan wordt het sowieso moeilijk om een goedkeuring te krijgen. Of je moet je als ondernemer registreren, maar ook dan moet je voldoende bewijzen op tafel kunnen leggen, bijvoorbeeld dat je een zaak kunt runnen. En kapitaalkrachtig zijn helpt natuurlijk ook."  

Hoelang duurt het voor je effectief kunt vertrekken?

"Van vandaag op morgen vertrekken kan niet. Sommige dossiers kunnen makkelijk tot twee jaar aanslepen. Het duurt vaak heel lang om binnen te raken bij een ambassade en documenten te verkrijgen."

Hoe zoek je een job in het buitenland?

"Vanuit België een job vinden in de VS is haast onmogelijk. Geen enkele Amerikaanse werkgever zal je een job aanbieden als blijkt dat je visum niet in orde is. Maar een visum wordt je pas gegeven als je kan garanderen dat je werk zal hebben. Het is dus een vicieuze cirkel die heel moelijk te doorbreken is. Het ideaal is dat je wordt uitgenodigd door een universiteit of een grote internationale firma."

"Die les geldt in zekere zin ook voor Canada, al maakt de beroepenlijst de zoektocht daar wel iets eenvoudiger en zijn sommige streken iets toegankelijker dan andere. British Columbia bijvoorbeeld is zeer sterk geïnteresseerd in nieuwe buitenlandse krachten en maakt het kandidaat-emigranten zo gemakkelijk mogelijk. Zo doen ze zelf suggesties voor een woning of een job. Keerzijde: je bent verplicht er x aantal jaren te blijven voor je naar de regio van jouw voorkeur kunt verhuizen."

Hoeveel Belgen emigreren er jaarlijks?

"Buitenlandse zaken maakt gewag van ongeveer 400.000 Belgen in het buitenland. Wellicht zijn het er een pak meer, want niet iedereen schrijft zich officieel uit in België. Het is ook geen verplichting om je in het buitenland te registreren op de Belgische ambassade/consultaat."

Op donderdag 7 april organiseert Vlamingen in de Wereld een informatienamiddag voor kandidaat-emigranten voor de VS en Canada. Inschrijven doe je hier.