"Hier leer je je ontplooien om door te stromen naar de reguliere arbeidsmarkt"

Naam: Wim Konings

Leeftijd: 34 jaar

Functie: instructeur uitleendienst bij Werkhaven Antwerpen vzw

Diploma: 3de graad algemeen vormend onderwijs

Elke week blogt een m/v talent aan de slag bij de Vlaamse Overheid over zijn job. Deze week is het de beurt aan Wim Konings (34), instructeur uitleendienst bij Werkhaven Antwerpen vzw.

Lees de rest van zijn werkweek op de website van Jobpunt Vlaanderen.

“De trein naar Brussel/Charleroi wordt afgeschaft wegens een technische storing.” Het is bijna half zeven, een half uurtje geduld uitoefenen en dan neem ik de volgende trein maar. Hoewel de NMBS nogmaals een goede poging waagt, blijf ik volharden; mij krijgen ze niet klein. Ik blijf geloven in openbaar vervoer als alternatief voor het fileleed.

Het is iets later dan gepland, maar ik ben toch nog op tijd om alles voor te bereiden voor een goede start van de dag. Ik sta net even bij te praten met Marc, een heel fijne vriend/collega, wanneer Els met versterking komt aanwandelen; Yassin zal ons vandaag komen helpen. De uitleendienst is de laatste tijd een beetje onderbemand, we zullen spoedig enkele nieuwe mensen aanwerven opdat we de dienstverlening aan de stad kunnen blijven garanderen. Ik leg dan ook even de laatste hand aan de omschrijving van het functieprofiel voor de nieuwe vacatures.

Rond negen uur trek ik erop uit. Ibrahim brengt Yassin en mezelf naar de uitleendienst in de Abdijstraat, waar ik samen met Yassin Rachid zal vervangen. Hij heeft een belangrijke afspraak en dat kan je duidelijk merken. Hij is zenuwachtig maar probeert zijn rustige uitstraling te behouden.

Wanneer hij anderhalf uur later terug arriveert heeft Yassin al een tiental machines een grondige onderhoudsbeurt gegeven. Rachid neemt het baliewerk terug van mij over zodat ik kan vertrekken naar de volgende halte van de dag: de uitleendienst audiovisueel materiaal in het gebouw van Zappa. Voor de medewerkers daar heb ik goed nieuws bij: hun instructeur Tony heeft tijdens zijn vakantie een vacature doorgestuurd waar zij zeker voor in aanmerking komen. Het doel van een tewerkstelling bij Werkhaven is om in een veilig kader jezelf als medewerker te kunnen ontplooien om dan te kunnen doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Mijn enthousiasme wordt slechts gedeeltelijk gedeeld; zij willen liever blijven maar begrijpen wel dat een nieuwe job ook nieuwe kansen biedt.

Om twaalf uur eten we met z’n vieren samen. De vrouw van Habib heeft een overschotje meegegeven waar zowel Khadrija en Gjuliano verlekkerd naar zitten kijken. Natuurlijk wordt er gedeeld, van goede collega’s verwacht je niet minder.

Het is al een pak later in de namiddag wanneer ik klaar ben met het voorbereiden van de nieuwe reservaties. Het betreft vandaag vooral veel fuifmateriaal; feestende Antwerpse jongeren hebben duidelijk hun weg gevonden naar de uitleendienst. Ik geef nog enkele taken aan de medewerkers door en wandel dan naar de Abdijstraat. Ibrahim zal Yassin en mezelf daar terug oppikken. Nog voor ik daar toekom krijg ik de melding dat de camionette met panne stilstaat. Iets met de koppeling of zo, moet je aan mij niet vragen, in de wereld van de automechanica ben ik een leek.

Eerst tram 24 en dan tram 12, zo geraken we toch nog vlot terug in de Everaertsstraat, waar Yassin en ik begroet worden door Ousman en Ibrahim. Zij hebben vandaag al veel tevreden klanten over de vloer gehad. Ik log snel even aan om de mails te beantwoorden, het doet me deugd om wat bijgewerkt te geraken na de opleiding van gisteren.

Ik laad me een beetje op aan de positieve reacties van enkele collega’s betreffende deze blog en vertrek naar huis. In de trein heb ik een aangenaam gesprek met een oude bekende, de tijd vliegt vooruit. Nog even fietsen en “Miauw miauw”, “Ja lieve poesjes, papa is thuis!”

Jobpunt_Logo_edited-1.png