Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

"Heen en terug naar New York voor 289 euro"

Naam: Annik Klaes

Leeftijd:52

Beroep: Directeur Prospekta, centrum voor kunstcommunicatie VZW (Antwerpen)

Burgerlijke staat: Samenwonend in een nieuw samengesteld gezin met 4 kinderen 

Woonplaats: Antwerpen 

Bruto maandsalaris: 4.500 euro 

Extralegale voordelen: Maaltijdcheques, gsm, hospitalisatieverzekering 

Sparen of beleggen: Pensioensparen (70 euro per maand)

“Prospekta werd in de nasleep van Antwerpen 93 opgericht door de provincie en stad Antwerpen. Toen we in 1996 van start gingen, was ik de allereerste werknemer. Wij organiseren evenementen zoals de Cultuurmarkt Vlaanderen, hebben een platformwerking waarbinnen we overleg binnen de culturele sector opzetten, hebben onder meer een balie Info Cultuur met een ticketservice op de Grote Markt in Antwerpen en maken publicaties en kalenders om het publiek wegwijs te maken in het culturele aanbod.


Prospekta is een fantastische werkplek, ook al omdat iedereen alles moet kunnen en doen. Ik ben directeur en leid een hele fijne ploeg van elf mensen, maar ik ga evengoed mee op stap om in de Warande de Cultuurnacht mee op te bouwen. Mijn werkdag begint rustig, meestal rond 9 uur. Hoe laat ik stop, hangt af van het werk. We hebben een pleegkind dat halftijds bij ons verblijft: tijdens de weken dat hij er is, probeer ik rond 18 uur thuis te zijn.”

Maandelijks 700 euro afbetalen

“Vier jaar geleden hebben mijn vriend en ik een rijhuis gekocht aan het Klapdorp, in het centrum van Antwerpen. Daar betalen we iedere maand 700 euro voor af. We hebben het net op tijd gekocht, sindsdien is de buurt flink opgewaardeerd. Tegenwoordig zou je voor ons pand vermoedelijk het dubbele betalen. Er waren en zijn nog wel wat verbouwingswerken aan: mijn vriend doet het meeste werk zelf, wat betekent dat het huis een meerjarenplan is.”

Studentenkamer van 300 euro

“Mijn dochter Britt studeert klassieke zang. Ze heeft zes jaar in Maastricht op kot gezeten, nu volgt ze nog een jaar les aan de Operastudio in Amsterdam. Ze staat grotendeels op eigen benen, ik betaal nu enkel nog de huur van haar studentenkamer, 300 euro per maand. Als ze in het buitenland optreedt, ga ik meestal mee. Ik heb haar al in Rome en de Oekraïne aan het werk gezien. Binnenkort volgt ze zangles in New York. Via Connections heb ik een vliegtuigticket kunnen boeken: een vlucht heen en terug kost 289 euro. We gaan voor een week, het budget voor die reis is zo'n 1.000 euro.”

De biobakker

“Wij proberen gezond en milieubewust te leven. Onze huishoudproducten zijn bijvoorbeeld meestal van Ecover. Ik schat dat ecologische en bioproducten gemiddeld een derde duurder zijn dan gewone supermarktmerken. Een wandeling eindigt vaak in de biobakker of in Lombardia. Maandelijks geven we aan voeding zo'n 800 euro uit. Maar eigenlijk ben ik daar allemaal niet zo mee bezig: ik plan zelden op voorhand wat we tijdens de week zullen eten. Op mijn werk weet ik precies waar ik naar toe wil, maar privé is improviseren de regel. Dat ongedwongene is onze ‘huisstijl’.”

Bron: Vacature magazine (7/2/2009)