Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

“Geen kenniseconomie zolang studenten in een bocht rond Pythagoras gaan”

Elke week geeft een van onze journalisten zijn mening over een thema uit de economische actualiteit. Erik Verreet waarschuwt voor de gevolgen van het gebrekkige wiskunde-inzicht van onze studenten.

Het onderwijs is het laatste bastion waar Vlaanderen achter schuilt tegen de globale concurrentiestorm die over Europa raast. We waren bijzonder fier dat de Vlaamse vijftienjarigen bij de besten van de wereld horen op vlak van leesvaardigheid en wiskundige kennis. Maar zelfs onze scholen mikken niet hoog genoeg meer. De K.U.Leuven nam wiskundetests af waar onze dertienjarige scholieren slecht op scoren. Amper 28 procent van de leerlingen haalt een voldoende op ‘berekeningen’. De rest kan nog wel optellen en aftrekken, maar delen en vermenigvuldigen wordt al moeilijk. Om nog maar te zwijgen over vermenigvuldigen met machten. Een vijfde kent niet eens de formule van de oppervlakte van een cirkel. Ongeletterdheid is een zware handicap in een maatschappij waar het geschreven woord domineert. Maar ‘wiskundig analfabetisme’ is minstens even erg. Wiskunde is een basisvak, dat de poort opent voor hogere studies.

De peiling van de K.U.Leuven bewijst dat onze scholen de lat te laag leggen voor wiskunde. Want de onderzoekers gingen gewoon na of de eindtermen gehaald worden. In principe zijn dit minimale doelstellingen die alle leerlingen moeten kunnen halen. Onmiddellijk reageren psychologen met de suggestie om die eindtermen te verlagen. Terwijl die eindtermen de scholen juist dwingen bepaalde resultaten toch te halen.

Vlaanderen kan zijn droom om een echte kenniseconomie te worden, best opbergen als onze studenten in een brede bocht rond de stelling van Pythagoras en het differentiaalrekenen gaan. Cijferbange jongeren kiezen later voor studies als rechten of pedagogie. We kunnen toch niet allemaal advocaat worden? Hoe krijgen we genoeg ingenieurs en wetenschappers als onze jongeren de mooie kunst van de wiskunde niet onder de knie krijgen?

Scholen klasseren hun leerlingen van sterk tot zwak. Laat ons ook de scholen op een rijtje zetten. Als ouder wil ik weten of mijn kind zijn droom om architect te worden, kan realiseren in de school uit de buurt. Haalt die school de eindtermen wel? Laat ons de resultaten van de eindtermen netjes publiceren in kranten en tijdschriften. Zo kan ieder kiezen tussen goede en zwakke scholen.

Reageer

Wat denk jij? Kan jij je vinden in het standpunt van Erik Verreet?