Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

'FireMe!' verzamelt tweets van mensen die hun job haten

Twitter is een van de meest openbare sociaalnetwerksites die er bestaan. Tenzij je je tweets afschermt, is alles wat je erop zet zichtbaar voor iedereen. Dat betekent dus dat als jij in een tweet je beklag doet over je werk, het goed mogelijk is dat dit vroeg of laat je baas of je collega’s onder ogen komt.

Ondanks de vele verhalen van werknemers die ontslagen zijn nadat ze ongepaste berichten op Twitter hebben gepost, lijken heel wat mensen zich nog steeds van geen kwaad bewust. Ze blijven lustig doorgaan met melden dat ze hun werk haten, dat hun baas een idioot is en dat ze een hele werkdag lang niets uitgevreten hebben.

Om de Twittergebruikers erop te wijzen dat ze met dat soort berichten er eigenlijk om smeken om ontslagen te worden heeft Ricardo Kawase, een doctoraatsstudent aan de Universiteit van Hannover, de online tool FireMe! ontwikkeld.

99% kans om ontslagen te worden

Op zijn site toont Kawase een verzameling recente tweets van gefrustreerde werknemers die hun beklag doen over hun job. De berichten staan gegroepeerd in de categorieën ‘haters’, ‘horrible bosses’, ‘sexual intercourse’ en ‘potential killers’.  Alle getoonde tweets zijn afkomstig van openbare Twitterprofielen, het enige wat de tool van Kawase doet is ze samenzetten op basis van trefwoorden.

Volgens de maker is het de bedoeling om de boze Twittergebruikers bewust te maken van hun roekeloze gedrag. Wie tot inzicht gekomen is en zijn aanstootgevende tweets gewist heeft, kan een mailtje sturen met het verzoek om ook van de FireMe!-site verwijderd te worden, iets wat ene @xBIGALx, lange tijd nummer 1 in de rangschikking, inmiddels gedaan heeft.

Op de site kan je ook je eigen tweets laten analyseren. De tool berekent daarbij een percentage dat aangeeft hoe groot de kans is dat je wordt ontslagen. Voorlopig werkt FireMe! wel enkel voor Twitterprofielen in het Engels of het Portugees.