“Er is een toekomst voor de automobielsector”

Op het Autosalon in Brussel kregen we de mooiste wagens en nieuwste snufjes te zien. Het spektakel doet vermoeden dat alles vlekkeloos verloopt in de automobielsector. Nochtans horen we telkens dat het verhaal uitverteld is, denk maar aan de sluiting van Ford Genk. Hoe zit het bij andere spelers?

Hoewel de Belgische autoproductie vorig jaar een lichte groei kende, zijn de verwachtingen voor 2015 minder goed. Na de sluiting van Ford Genk, waar de laatste wagen op 18 december van de band rolde, zijn alle ogen gericht op de andere spelers, zoals Volvo Car Gent.

Het lijkt de autobouwer voor de wind te gaan. Er werken ongeveer 5.300 medewerkers en in 2014 bouwde Volvo Car Gent meer dan 260.000 wagens. Dat is het tweede beste jaar in de geschiedenis, enkel in 2011 deden ze beter, met 266.529 wagens. Wereldwijd realiseerde de autobouwer ook een recordverkoop, met groei op vrijwel alle markten. China en Europa presteerden sterk, enkel de Verenigde Staten blijven nog onder de verwachtingen.

De XC60 was het populairste model en lag dus ook aan de basis van het succes. Net dat model werd in Gent geproduceerd. Aan het begin van het Autosalon bevestigde de directeur Eric Van Landeghem dat Volvo Gent dat model zal verliezen. De XC60 zal in Zweden gebouwd worden. “Maar het ene succesverhaal wordt opgevolgd door het andere”, stelt hij gerust.

Vertrouwen in de toekomst

“Het succes van een autofabriek hangt in de eerste plaats af van het succes van de auto’s die je maakt. Als je op lange termijn kijkt, wordt dat succes bepaald door de mate waarin de moedermaatschappij nieuwe modellen toewijst aan deze fabriek”, verklaart Mark De Mey, communicatie- verantwoordelijke bij Volvo Car Gent.

“Wat dat betreft hebben we goed nieuws, want Volvo Car Gent zal ook de nieuwe generatie compacte wagens produceren. Dat betekent dat we zeker nog auto’s zullen bouwen tot 2025, wat niet wil zeggen dat we daarna zullen stoppen. In de tussentijd moeten we nog ons best doen om opnieuw nieuwe modellen naar Gent te halen. Maar de komende tien jaar zit het dus wel goed.”

Eén ding is zeker, van een sluiting van Volvo Gent is er geen sprake, dat stelden de Vlaamse topmannen in de Zweedse hoofdzetel in een gesprek met Trends.

Ergonomisch interessant

Al blijft het een voortdurende strijd om de productie op lange termijn in ons land te houden. “Daarom moeten we uiteraard innoveren en competenties opbouwen in Gent. Zo kunnen we onze productielijnen verder efficiënt maken. Dat is een heel boeiende taak, zeker voor ingenieurs”, legt De Mey uit.

“Kijk bijvoorbeeld naar de robotisering, daar zie je ook veel verandering. In het begin was er de robotisering van de zware taken en werden de robots afgeschermd van de mensen, omdat er ook risico’s bij kwamen kijken. Nu werken kleinere robots steeds vaker samen met werknemers. Zo is er bij Volvo Gent een soort werkstation waar kleine robots bepaalde taken uitvoeren in harmonie met operatoren die er rond staan. Daar is nog veel ruimte voor boeiende ontwikkelingen, zeker in onze sector.”

Voor sommige werknemers zal er meer veranderen dan voor andere. “De lassers in de lasfabriek zullen steeds meer met machines werken, daarom zullen ze eerder als machineoperator aan de slag gaan. Dat vergt een andere kennis, maar die wordt on the job aangeleerd,” stelt De Mey.

“Voor anderen zijn de machines meestal een hulpmiddel, dat ingezet kan worden om het werk gemakkelijker te maken. Zo hoeven ze bijvoorbeeld geen zware zaken meer heffen, wat vanuit ergonomisch standpunt zeer interessant is.”

Post-Ford-Genk-tijdperk

Volvo Car Gent, en de hele automobielsector in het algemeen, heeft vooral nog last van vooroordelen, zeker in het post-Ford-Genk-tijdperk. “We moeten het doemdenken over de auto-industrie doorbreken. Het is een sector waar er veel kansen liggen voor veel mensen, zeker voor technisch geschoolden, maar ook voor anderen zonder hoger diploma. Daarom moeten we de sector concurrentieel houden in België. Ik besef dat mensen argwanend staan tegenover de sector, maar we blijven aan de weg timmeren en tonen dat ze hier een toekomst kunnen hebben”, besluit De Mey.