“CEO’s die niet op sociale media zitten schaden hun bedrijf”

Het lijkt wel alsof vandaag de dag letterlijk iedereen aan het twitteren en het facebooken is. Jij doet het, je vrienden doen het, zangers doen het, filmsterren, politici … Alleen CEO’s lijken achter te blijven. Inderdaad, slechts 20 procent van de bedrijfsleiders is actief op de sociale media. Sterker nog: de helft heeft niet eens een persoonlijke biografie op zijn site staan. En dat is geen goede zaak, zo betoogt Jessica Meher, hoofd bedrijfsmarketing bij HubSpot. Bedrijfsleiders die wegblijven van de sociale media, schaden volgens haar hun bedrijf.

Meher is uiteraard niet helemaal onbevooroordeeld. HubSpot is immers een bedrijf dat software voor e-marketing ontwikkelt. Toch zit er een grond van waarheid in haar woorden. Bedrijfsmarketeer Lindsey Gusenburg treedt haar bij: “Consumenten en werknemers verwachten dat CEO’s hun bedrijf belichamen en dat uitdragen door actief te zijn op sociale media.” Volgens Meher straalt social branding vooral transparantie en vertouwen uit. CEO’s die er niet aan meedoen, geven aldus de indruk dat ze iets te verbergen hebben.

CEO  bepaalt mee het bedrijfsimago

De bezwaren zijn uiteraard bekend, CEO’s hebben het te druk om te twitteren, ze zijn er te oud voor, hun sector heeft geen affiniteit met sociale media, het is te riskant en de ‘return on investment’ kan niet gemeten worden. Meher veegt die bezwaren van tafel met het argument dat 49 procent van de reputatie van een bedrijf bepaald wordt door het imago van de CEO. Bovendien heeft 72 procent van de vijftig best presterende bedrijven een CEO die wél actief is op de sociale media. Als succesvolle voorbeelden citeert Meher onder meer Richard Branson (4,09 miljoen volgers op Twitter) en Arianna Huffington (1,53 miljoen volgers).

Om haar stelling te bewijzen citeert ze ook een studie die BRANDfog vorig jaar uitvoerde bij 800 Britse en Amerikaanse werknemers. Deze geeft de voornaamste redenen waarom CEO’s de sociale media zouden moeten omarmen:

Voordeel

Percentage van de  respondenten

Betere communicatie

78%

Beter imago van het merk

71%

Meer transparantie

64%

Betere moraal in het bedrijf

45%

Beter leiderschap

45%

Niets van het bovenstaande

5%

 

Nog volgens die studie zouden CEO’s die actief zijn op Facebook en Twitter een beter netwerk kunnen uitbouwen en dat zowel met klanten (volgens 89,3% van de respondenten), werknemers (84,7%), investeerders (66,3%) en andere belanghebbenden (31,4%).