"Brevet 'yachtman' kost me 1.800 euro"

Naam: Jeroen Rigole
Leeftijd: 28
Beroep: pr-manager bij Twins Events & PR (Deurne)
Burgerlijke staat: Samenwonend
Woonplaats: Ledeberg
Bruto maandsalaris: 2.800 euro
Extralegale voordelen: auto (Opel Astra), maaltijdcheques, gsm

“Ik werk nu twee jaar bij Twins. Wij zijn een full-service evenementen- & pr-agentschap. In de praktijk bestaat mijn werk zowel uit het opstellen van persdossiers als het meedenken over het opzetten van evenementen rond producten of diensten.

Het is heel gevarieerd werk: de ene dag zit ik in Praag te werken rond een Smurfen-tentoonstelling, de volgende dag zit ik in Duitsland in het labo van Dokter Gunther von Hangens om de volgende Körperwelten-tentoonstelling voor te bereiden. Dat betekent ook dat ik zelden een 'gewone' 38-urenweek heb. Werkweken van zestig uur zijn geen uitzondering.”

Occasieboot voor 25.000 euro

“Momenteel volg ik aan de Vlaamse Zeezeilschool een opleiding tot 'yachtman'. Dat is een vaarbrevet, waarmee je op zee kan gaan varen. In totaal moet je drie graden behalen, telkens theorie en praktijk. Dat kost gemiddeld 300 euro per graad, in totaal kost een brevet 'yachtman' dus minstens 1.800 euro. Een eigen boot heb ik niet, maar misschien koop ik die op termijn wel samen met mijn vader en mijn broer. Dat zijn ook zeilers. Een goeie occassieboot van zeven à acht meter van tien à vijftien jaar oud heb je al vanaf 25.000 euro. Daar komen nog kosten voor liggeld en winterberging bij.”

Avontuurlijk trippen voor 700 euro

“Ik ga elk jaar met vrienden trekken in de bergen. We zijn al naar de Pyreneeën, de Alpen en het Atlasgebergte in Marokko geweest. Meestal voor een dag of tien. In totaal kost die trip tussen 600 en 700 euro. Het zijn avontuurlijke trektochten, we doen niet aan alpinisme, maar je hebt er wel degelijk materiaal voor nodig: slaapzak, trekuitrusting, schoenen... Het meeste materiaal heb ik al wel een tijdje, maar elk jaar ben ik toch nog zo'n 250 euro kwijt aan reparaties of vervangingen.”

Mountainbike van 1.000 euro

“Twee à drie keer per maand ga ik mountainbiken. Vorig jaar heb ik me een nieuwe fiets gekocht: een model van Bulls voor 1.000 euro. Onlangs heb ik er een nieuwe voorvork op moeten steken: dat kostte 250 euro. Mijn favoriete parcours is de streek rond Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez in Noord- Frankrijk. Dichter bij huis is ook het Heuvelland een hele mooie streek.”

“Ik ben ook een echte fan van iTunes. Ik schat dat ik maandelijks tussen de 50 en 100 euro uitgeef aan nieuwe liedjes. Mijn smaak is heel breed. Ik hou zowel van Prince als van Van Morrisson.