“Bij Lidl kan je zowel horizontaal als verticaal groeien”

Van een interimjob op de klantendienst tot teamleader binnen de hr-afdeling, Hannah De Somviele heeft bij supermarktketen Lidl al vele watertjes doorzwommen. “Vooraf had ik nooit gedacht dat ik jaren aan een stuk bij dezelfde werkgever zou blijven, maar ik word hier voldoende geprikkeld en uitgedaagd om gemotiveerd te blijven.”

 

Ambitie

Na een studie communicatiemanagement en een extra jaar pr en voorlichting wilde Hannah De Somviele (31) aan de slag in de non-profitsector, maar een interimopdracht op de klantendienst van supermarktketen Lidl deed haar anders beslissen. “Ik moest er klachten van klanten behandelen. Mijn verantwoordelijke was wellicht tevreden over mijn werk, want ik kreeg een vaste job als directieassistente.”

 

Maar Hannahs ambitie lag niet bij een louter administratieve functie. “Na ongeveer een halfjaar kreeg ik de kans om een van de acht management traineeships te doorlopen.” Dat is een programma binnen Lidl waarin een werknemer met alle stappen van de verkoop in contact komt, binnen een afdeling naar keuze. “In mijn geval was het een voltijdse opleiding van ongeveer twaalf maanden, on the field, die me vertrouwd maakte met alle facetten van de verkoop.”

 

Respect voor de winkelbediende

De opleiding was een goede leerschool, aldus Hannah: “Ik heb ondervonden dat het werk in de winkels, toch onze core business, echt niet te onderschatten is. Het is gevarieerd werk en je moet er je hoofd bijhouden. Het heeft me onvoorwaardelijk respect voor de winkelbediendes bijgebracht. Wie een managementfunctie ambieert, heeft er alle baat bij om op deze manier van dichtbij te zien waar het echt om draait.”

 

De volgende stappen in het opleidingstraject leerden Hannah hoe ze met de verschillende medewerkers moet omgaan, hoe ze probleemoplossend kan denken en hands-on kan werken. “Als er pakweg een diepvriescel defect is, moet je als verantwoordelijke meteen goed reageren. Bepaalde vaardigheden moet je natuurlijk al wat in je hebben, gedreven en pragmatisch zijn bijvoorbeeld.”

 

Na de managementopleiding bij Lidl kon Hannah als projectleidster hr starten. “Toen ik startte, was hr bij Lidl beperkt tot werving en selectie. Maar het bedrijf heeft een hele evolutie doorgemaakt, en de bedoeling was dat ik nieuwe projecten op poten zou zetten. Dat ik dat als nieuweling mocht doen was een buitenkans, en het was ook erg interessant. Ik heb onder meer mijn schouders gezet onder een peter- en meterschapsconcept, een onthaaldag voor nieuwe medewerkers en gespecialiseerde trainingstrajecten voor bijvoorbeeld logistiek.”

 

Van dirigeren naar coachen

Na die uitdaging ging Hannah aan de slag als verkoopmanager, waarbij ze vijf winkels onder haar hoede kreeg. “Weet je wat mooi is? Dat ik mee ben geëvolueerd met het bedrijf, net zoals de meeste medewerkers hier. Vroeger lag de nadruk heel sterk op expansie, wat zich uitte in een erg directieve managementstijl. Nu zijn de teams veel groter en is de focus verlegd naar maatschappelijk verantwoord ondernemen, zo goed mogelijke processen, een hogere graad van specialisatie, … De managementstijl is mee veranderd, in de richting van coachend leidinggeven. Het bedrijf past nu nog veel meer bij me dan toen ik begon.”

 

Kansen waarmaken

“Sinds een paar maanden werk ik als regionaal teamleader personeel binnen de regio Noord-België, een van de vier regio’s van Lidl in de Benelux. Ik stuur een team aan met onder andere een vertrouwenspersoon, een regionale opleidingsadviseur, een learning & development manager, administratieve personeelsmedewerkers. Je merkt het, de hr-aanpak bij Lidl is grondig veranderd en sterk uitgebreid.”

 

Hannah had niet verwacht dat ze jarenlang bij hetzelfde bedrijf zou werken. “Laten we zeggen dat mijn karakter anders zou doen vermoeden. Maar ik heb hier mooie kansen gekregen. Als je aantoont dat je gedreven bent, dan kan je zowel verticaal als horizontaal bewegen binnen de organisatie. Lidl geeft vertrouwen, en dat motiveert.”