"Als parlementslid zal ik 53.511 euro per jaar verdienen"

Naam: Dirk Peeters
Leeftijd: 53
Beroep: Parlementair medewerker (Brussel)
Burgerlijke staat: Getrouwd, twee kinderen van 23 en 25
Woonplaats: Oud-Turnhout
Netto maandsalaris: 2.200 euro
Extralegale voordelen: Fietsvergoeding, hospitalisatieverzekering, groepsverzekering
Sparen: 300 euro per maand
Beleggingen: 6.000 euro in een herbebossingsproject in Costa Rica


Werkweek van 60 uur

“Tot voor kort werkte ik halftijds als parlementair medewerker van Rudi Daems van Groen! en halftijds op het Antwerpse provinciaal secretariaat van de partij. Ik bereidde Rudi's schriftelijke vragen en interpellaties voor en heb dossiers zoals dat rond de Noord-Zuidverbinding en het e-wasteprobleem mee uitgewerkt.

Ik schat dat mijn werkweek gemiddeld zestig uren telde. Op 7 juni werd ik verkozen in het Vlaams parlement. Vanaf 30 juni word ik officieel parlementslid en zal ik een jaarsalaris van 53.511 euro hebben. Daarvan draag ik 25 procent af aan de partij.”

Ethische belegging

“Een paar jaar geleden heb ik 6.000 euro in een ethische belegging geïnvesteerd: een herbebossingsproject in Costa Rica. De landarbeiders werken er in sociaal correcte omstandigheden, het hout dat geoogst wordt, heeft het FSC-label. Het is een langetermijninvestering: tegen 2020 wordt de opbrengst uitgekeerd. Ik schat dat het rendement op zo'n 6 à 7 procent zal uitkomen.”

Tweedehands Volvo voor 13.000 euro

“Wij wonen in een rijhuis in Oud-Turnhout: het is sinds een jaar of vijf afbetaald. In 1984 hebben we het gekocht voor 70.000 euro. Als kandidaat voor de Vlaamse verkiezingen was ik de voorbije maanden veel op de baan. Daarom hebben we onze auto vervangen door een tweedehandse Volvo. Een wagen van zes jaar oud met 110.000 km op de teller die nog 13.000 euro kostte. Hij verbruikt een kleine zes liter per honderd kilometer.” “Ik ben een muziekliefhebber en bezoek regelmatig concerten. De voorbije maanden heb ik onder meer Ry Cooder gezien in de Elisabethzaal. Tickets kostten toen 80 euro, maar voor een levende legende als Cooder heb ik dat graag over.”