"Als ik later groot ben, dan ...": 16 kinderen over hun toekomstdromen

Vacature peilde naar de dromen en ambities van leerlingen uit het vijfde leerjaar in de Gemeenteschool van Dworp, nabij Beersel. Wat zou je later willen worden? Wat houdt dat volgens jou in? Hoelang zal je werken per dag en hoeveel zal je verdienen per maand? Tot welke leeftijd zal je werken? Boeiende vragen voor kinderen van tien of elf jaar oud, die boeiende antwoorden opleveren.

Iedereen heeft al een paar ideetjes voor later. Hier wordt de kiem gelegd voor iets moois. Alle kinderen kregen de boodschap dat er geen goede of foute antwoorden zijn en dat dit interview niet meer dan een momentopname uit hun zorgeloze jeugd is.

“Later wil ik graag fotograaf worden”, zegt Christina (11)

Vooral baby’s en dieren wil ze op de gevoelige plaat vastleggen. Ze heeft nog geen eigen fototoestel maar dat staat wel op haar verlanglijstje voor haar volgende verjaardag. Afgelopen weekend nam ze prachtige foto’s van de hyacinten in het Hallerbos, een heerlijk geurende paarse bloemenzee.

Ze denkt later ongeveer 500 euro per maand te verdienen. Ze ziet zich elke weekdag in de voormiddag werken tot kort na te middag. Stoppen met werken zal ze doen wanneer ze het fotograferen beu zal zijn. Veertig of vijftig zal ze dan zijn, denkt ze.

Birte (11): “Voor mij graag een gecombineerde job: kokkin en onthaalmoeder”

Kokkin is een job die haar erg aanspreekt. Birte heeft al heel wat lekkere dessertjes gemaakt, zoals panna cotta en chocolademousse. Ze ziet zich wel met enkele andere meisjes uit de klas een restaurant oprichten, waarbij pizza zeker niet mag ontbreken op de menukaart.  Mocht dit niet doorgaan, dan zou ze thuis graag een tiental kleuters opvangen als onthaalmoeder of werken als kleuterjuf.  Spelen en vooral samen knutselen, dat zouden ze doen.

’s Middags zou Birte de kleuters verwennen met lekker, zelfgemaakt eten. Ze denkt wel dat ze lang zal moeten werken, van 7 tot 18 uur of nog later als ze kokkin is in een restaurant. Ze hoopt maandelijks 200 euro te verdienen. “Een job moet vooral leuk zijn”, zegt ze. “Hoeveel je ermee verdient, is niet van groot belang.”

Wout (10) wil de wereld verkennen als piloot

Wout droomt van een job als piloot omdat hij op reis wil gaan naar mooie en leuke plekken overal in de wereld. Graag bestuurt hij een passagiersvliegtuig met een honderdtal mensen aan boord. In de cabine zal hij bijgestaan worden door een copiloot en een secretaresse. Hij zou wel eens naar Nieuw-Zeeland willen vliegen.  Hij heeft zelf al veel gevlogen en heeft geen last van vliegangst of hoogtevrees. Gelukkig maar!

Hij denkt dat hij vijf of zes jaar aan de universiteit zal moeten studeren om piloot te worden. Zijn loon zal schommelen tussen 4.000 en 8.000 euro per maand, afhankelijk van het aantal vluchturen. Met dat geld wil hij graag zelf op vakantie gaan met zijn gezin. Stoppen met werken wil hij in elk geval doen voor hij vijfenzestig wordt.

Marie (10): “Voor mij graag een eigen kapperszaak”

Haar barbiepoppen kregen al vaak de knapste kapsels aangemeten. Vooral korte kapsels vindt ze mooi. Marie wil later graag een eigen kapsalon, ook al heeft niemand in haar familie haar dit voorgedaan. Dat zal haar er niet van weerhouden om er zelf eentje op te richten. Zowel meisjes als jongens mogen bij haar langskomen voor een frisse snit.

Ze denkt een tiental klanten per dag te ontvangen in haar kapsalon. Aan dat tempo denkt ze per maand ongeveer 3.000 euro te verdienen. Ze zal hiervoor wel moeten werken van 9 tot 19 uur, denkt ze. Werken tot zestig jaar vindt ze oké.

Elien (11) ziet zichzelf al als uitbater van een bed & breakfast

Elien heeft een opmerkelijke droom: uitbater worden van een bed en breakfast. Ze zou er graag eentje kopen, leuk inrichten en haar gasten goed verwennen. Haar buren baten een bed en breakfast uit en hun huis is heel leuk, vandaar dat idee. Lekker koken, de kamers poetsen, bloemetjes planten in de tuin, dat zou ze allemaal met veel plezier doen. 

Koken zou ze met haar klasgenootje Birte doen. Het is ook belangrijk dat de gasten zich goed amuseren. Elien zou met hen wandelen, zwemmen of bowlen.  Ze denkt dat ze zal werken van 7 tot 20 uur tot wanneer ze zeventig zal zijn. Het is moeilijk in te schatten hoeveel ze maandelijks zal verdienen. Ze denkt ongeveer 2.000 euro.

“Kinderen genezen die kanker hebben, dat wil ik doen als ik later kinderarts zal zijn”, zegt Luna (11)

Luna wil later kinderarts, regisseur of apotheker worden. Haar voorkeur gaat momenteel uit naar kinderarts. Ze wil vooral kinderen helpen die met kanker te maken krijgen. Het lijkt haar leuk om in een ziekenhuis te werken en een beroep te kunnen doen op een secretaresse voor de administratie.  Ze kijkt ernaar uit om zieke kinderen en hun ouders op consultatie te ontvangen. Ze ziet zich in het ziekenhuis werken van 8 tot 18 uur, hoewel ze eigenlijk al graag zou stoppen om 16 uur. Het zal ervan afhangen of ze dan klaar is met de consultaties.

Op sommige dagen ziet ze zich ook kinderen opereren. Ze zou er alles aan doen om ze weer beter te maken. Ze houdt er nu al rekening mee dat ze lang zal moeten studeren, zo’n zeven jaar, en daarna twee jaar gratis stage lopen in een ziekenhuis. Toch schrikt dit haar niet af. Studeren zou ze liefst op kot doen. Ze aanvaardt dat ze, als kinderarts, wachtdiensten zal doen in het weekend, maar daarbuiten zou ze liefst vrij zijn in het weekend. Ze hoopt ongeveer 3.000 euro per maand te verdienen. Werken doet ze liefst tot wanneer ze drieënzestig  zal zijn, hoewel vijfenzestig ook nog net aanvaardbaar is om te stoppen met werken.

“Manicure en pedicure, dat is echt iets voor mij”, zegt Zia (11)

Zia ziet zich later in haar eigen schoonheidssalon mensen ontvangen en vooral hun handen en voeten verzorgen.  Nu geeft ze haar mama af en toe een manicure en pedicure en volgens haar doet ze dat heel goed.  Gelaats- of rugmassages  geven, spreekt haar minder aan.

Ze vertelt dat ze alle weekdagen in haar salon zal werken en ongeveer 2.000 euro per maand zal verdienen. Voor zo’n loon zullen heel wat nagels mooi gelakt worden, denkt ze. Ze ziet zich tot zestig jaar werken.  Ze vindt het belangrijk dat je je werk goed kunt en graag doet. Ze was ook graag tennisster geworden, maar die droom heeft ze nu laten varen.

Joey (11) ziet zich later al werken als elektricien

Joey  heeft onlangs een filmpje gezien en een boek gelezen over het beroep van elektricien.  De inhoud sprak hem meteen aan!  Hij zou graag zijn eigen baas zijn en een bestelwagen met elektriciteitsmateriaal hebben. Nieuwe bedrading of reparaties is wat hij het liefst zou doen. Hij zou ’s morgens rond 9 uur bij zijn klanten aankomen en nog eens goed overleggen welke elektriciteitswerken die dag juist moeten gebeuren. ’s Middags zou hij even naar huis gaan om zijn boterhammen te eten.

Rond 16 uur denkt hij klaar te zijn met zijn werkdag. Hij denkt 200 à 900 euro per maand te verdienen, afhankelijk van hoeveel werk hij heeft. Hij geeft mee dat het belangrijk is dat je werk bij je past en dat je er blij van wordt, zodat je niet meer hoeft te veranderen. Heel belangrijk is het ook dat je je niet verveelt tijdens je werkdag. Of je veel of weinig verdient, is minder belangrijk. “Geld maakt niet gelukkig”, zegt hij ter afsluiting.

“Ik wil graag kinderen fotograferen op onze boerderij”, zegt Dorothea (10)

Dorothea droomt ervan om fotograaf te worden. Ze woont op een boerderij waar regelmatig boerderijklassen en stages worden georganiseerd. Ze heeft al heel wat mooie foto’s genomen van de kinderen die op kamp komen. Die geeft ze aan haar mama die ze op de facebookpagina van de boerderij plaatst. Ze neemt vooral graag foto’s met haar poes Snoopy die nu bijna één jaar oud is. Ook fotoreportages maken van mensen die trouwen, zou ze heel plezant vinden.

Ze denkt dat ze iedere weekdag van 9 tot 18 uur zal werken. Haar tip bij het kiezen van een beroep is dat je je hart moet volgen. Ze denkt dat ze zal werken tot wanneer ze vijfenveertig zal zijn. Hoeveel ze zal verdienen, weet ze nog niet, maar ze hoopt dat het minstens 500 euro per maand zal zijn.

“Later wil ik architect worden”, zegt Aitor (11)

Vroeger wilde Aitor elektricien worden, maar sinds kort ziet hij voor zichzelf een toekomst als architect. Het spreekt hem vooral aan om plannen te tekenen voor woonhuizen maar ook voor fabrieksgebouwen. Hij denkt dat hij minstens acht jaar zal moeten studeren om architect te worden. Zijn werkdag zal volgens hem om 10 uur beginnen en rond 16 uur eindigen.

Hij zou liefst van thuis werken aan zijn pc. Hij is ook van plan om werven te bezoeken. Voor hem is het belangrijk dat je je werk graag doet en dat je er geld mee verdient. Zo’n 4.500 euro denkt hij te kunnen verdienen als architect. Hij is bereid om te werken tot wanneer hij zeventig zal zijn.

Tatiana (11) wil graag kleuterjuf worden

Kleuterjuf worden spreekt Tatiana enorm aan. Ze vindt kleuters lief en schattig en zou er graag voor zorgen in de klas. Haar voorkeur gaat uit naar kleuters van de eerste kleuterklas. Ze weet al heel lang dat ze kleuterjuf wil worden. Liefst op deze school.

Ze denkt dat ze zal werken van 8.30 uur tot 15.15 uur maar is ook bewust dat ze ’s avonds heel wat zal moeten voorbereiden voor de volgende dag. Dat vindt ze oké. Ze wil ook graag zelf een gezin met twee kinderen en kijkt ernaar uit om alle vakanties met hen te kunnen doorbrengen. Ze denkt 800 euro per maand te verdienen en is van plan om tot vijftig jaar te werken.

Olivia (10) wil later heel graag architect worden

Olivia wil graag woningen ontwerpen en een combinatie van oude en moderne elementen opnemen in haar plannen. Ze denkt dat ze hiervoor vijf à zes jaar zal studeren aan de universiteit.  Naast ontwerpen wil ze ook werven bezoeken en ook overleggen met de klanten. Ze weet niet hoeveel ze maandelijks zal verdienen. Misschien zal ze de huizen die ze ontwerpt en laat bouwen, wel verkopen. Dat lijkt haar ook iets. In dat geval zal de verkoopprijs van het huis haar inkomen zijn, denkt ze.

“Je moet goed nadenken over je beroepskeuze”, zegt ze, “je keuze moet realistisch zijn en aansluiten bij wat je graag doet.” Ze ziet zich voortal thuis aan de pc werken, acht uur per dag. Sommige dagen hoopt ze minder te werken, vier uur per dag.  Als ze vijftig is, hoopt ze klaar te zijn met werken.

“Kinderarts, daar wil ik voor gaan”, zegt Elise (10)

Elise is bereid om zeven à acht jaar te studeren aan de universiteit om kinderarts te worden. Ze ontvangt dan graag patiëntjes thuis op consultatie. In een ziekenhuis werken, is niet echt haar ding. Ze is aangetrokken door dit beroep omdat ze kinderen wil genezen die het moeilijk hebben en hun ouders wil geruststellen dat het goed komt met hun kind.

Ze zal de kinderen grondig onderzoeken en als het nodig is, een voorschift schrijven. Opereren zou ze liever aan iemand anders overlaten.  Ze heeft nog  eventjes gedacht aan advocaat worden, maar haar voorkeur gaat nu toch uit naar kinderarts. Ze denkt elke weekdag te werken van 10 tot 18 uur tot wanneer ze vijfenzestig zal zijn.

“Een job als gametester en professionele zwemmer, zie ik helemaal zitten”, vertelt Mathijs (10)

Mathijs zou zijn huidige talenten willen laten samenkomen in zijn beroep later. Hij zou graag nieuwe games testen en commentaar geven zodat ze nog leuker worden. Hij heeft heel wat games thuis en speelt er graag mee. Daarnaast zit hij ook in een zwemclub en heeft hij zo goed als alle brevetten al behaald. Professionele zwemmer zou hij ook graag worden. Alle zwemslagen zijn goed voor hem en zowel korte als lange afstanden, kan hij aan.  Hij heeft al wedstrijdjes gezwommen in de zwemclub en werd dan eerste of soms tweede. Als gametester ziet hij zich acht uur per dag werken, als professionele zwemmer ook evenveel.

Hij zou zijn week verdelen, enkele dagen zou hij als gametester aan de slag zijn en enkele dagen als professionele zwemmer. Hij denkt wel meer te kunnen verdienen als gametester dan als professionele zwemmer. Dat geeft niet, een gouden medaille bij een zwemwedstrijd zou dit ruimschoots compenseren, vindt hij. Professionele zwemmer zou hij willen zijn tot wanneer hij veertig is, gametester zal hij langer volhouden, denkt hij. Gewoon tot wanneer hij het beu is.

“Ik hou enorm van poezen en honden, daarom wil ik dierenarts worden”, zegt Naike (11)

Naike weet nu al dat ze dierenarts wil worden. Liefst draagt ze zorg voor poezen, honden en andere kleine dieren. Koeien en paarden verzorgen laat ze liever aan iemand anders over, maar paardrijden doet ze wel heel graag. Ze zou de klanten en hun dieren graag thuis ontvangen en verzorgen tot wanneer ze helemaal terug in orde zijn.

Ze denkt ongeveer tien honden en katten te behandelen per dag. Dat zijn er heel wat per maand! Ze denkt ongeveer 1.000 euro per maand te verdienen als dierenarts. Daarvoor is ze bereid om minstens tien uur per dag te werken tot wanneer ze vijftig zal zijn.

Vic (11) ziet zijn toekomst als ontwerper en tester van glijbanen

Vic wil later ontwerper en tester van glijbanen worden in subtropische zwemparadijzen.  Hij denkt dat hij dagelijks aan de pc zal werken met een speciaal programma om te ontwerpen. Eens de glijbaan klaar is, wil hij bij de eersten zijn om ze uit te testen.

Hij denkt dat hij niet in België maar in het buitenland zal werken.  Turkije bijvoorbeeld. Daar zijn gewoon meer subtropische zwembaden. Volgens hem zal hij hard moeten werken, maar daar zal naar schatting 4.000 euro per maand tegenover staan. Hij denkt dat hij zestig zal zijn wanneer zijn pensioen zal beginnen, maar houdt er ook rekening mee dat het misschien eerder zeventig zal zijn.

 

Het is geweldig om te zien welke diversiteit er in één klas leeft en welke plannen de kinderen nu al maken. Het is uitkijken naar het moment dat deze generatie op de arbeidsmarkt zal komen die er tegen dan wellicht helemaal anders zal uitzien. Wat vandaag hip is, zal dan misschien achterhaald zijn, of niet? Wie zal het zeggen ...

Tekst en foto's: Sabine Verschelde

Met dank aan Veerle Aerts (directrice Gemeenteschool Dworp), Leen Eker (klasjuf van L5) en aan de ouders van de leerlingen uit de klas die akkoord gingen met de interviews.