"500 euro voor 2 weken aan de Somme"

Naam: Simon Verdegem
Leeftijd: 26
Beroep: Archeoloog bij ADAK (Turnhout)
Burgerlijke staat: Single
Woonplaats: Gent
Netto maandsalaris: 1.620 euro
Extralegale voordelen: Hospitalisatieverzekering, maaltijdcheques
Sparen: Gemiddeld 300 euro per maand

“Ik ben archeoloog en werk voor de Archeologische Dienst Antwerpse Kempen in Turnhout. Wij krijgen alle bouwaanvragen van de gemeenten uit de regio binnen: die vergelijken we met de data uit de Centraal Archeologische Inventaris. Bij de voor ons interessante sites gaan we proefsleuven graven om te kijken of er nog restanten van vroeger terug te vinden zijn.

We hebben al eens een site uit de Romeinse periode blootgelegd. Meestal werken we van 8 tot 16 uur. Dat betekent dat ik rond 6.30 uur met de auto in Gent vertrek en 's avonds tegen 18 uur terug ben.”

Wasmachine van 400 euro

“Ik huur een appartement in het centrum van Gent: dat kost me 400 euro per maand. Aan vaste kosten zoals gas en elektriciteit komt er elke maand nog zo'n 100 euro bij. Ik woon er nog niet zo lang: toen ik alleen ging wonen heb ik me onder meer ook een wasmachine aangeschaft, daar heb ik een kleine 400 euro voor betaald.”

Fascinatie voor Eerste Wereldoorlog

“Ik heb een hele muur vol boeken. Het merendeel is vakliteratuur. Mijn specialisatie is de militaire geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Ik ben nu de Britse historica Lyn MacDonald aan het lezen: zij heeft over elk jaar van de oorlog een boek geschreven waarvoor ze oudstrijders en getuigen van toen interviewde. Die boeken kosten 35 euro per stuk. Vorig jaar ging ik op vakantie naar de slagvelden van WOI aan de Somme in Frankrijk. Ik heb er toen twee weken rondgetrokken, met de tent, van camping naar camping. Dat was een goedkope vakantie: ik schat dat ik toen niet meer dan 500 euro heb uitgegeven.”