"1.000 euro per maand om appartement af te betalen"

Naam: Cis Fransen
Leeftijd: 27
Beroep: Projectingenieur bij Mondial Automation (Breda)
Burgerlijke staat: Samenwonend
Woonplaats: Wilrijk
Netto maandsalaris: 1.620 euro
Extralegale voordelen: Bedrijfswagen (Ford Focus), laptop, gsm
Sparen/beleggen: Neen

“Mondial Automation uit Breda is een afdeling van een Oostenrijks bedrijf: wij maken elektrische sturingen. Ik werk er één jaar. 's Morgens rij ik ongeveer veertig minuten over het traject Wilrijk-Breda. Meestal begint mijn werkdag rond 8.30 uur. 's Avonds heb ik meer last van de files, dan ben ik meestal tussen 19 en 20 uur thuis.

Minstens één week per maand moet ik naar het buitenland: ik ben al naar Tsjechië, Zweden, Frankrijk en Oostenrijk geweest. Dat zijn projecten die tijdens die week afgewerkt moeten worden: dan werk ik algauw 12 of 13 uur per dag.”

4.000 euro voor living

“Ik woon pas samen met mijn vriendin, we hebben een appartement in Wilrijk gekocht: daar betalen we 1.000 euro per maand voor af. Het is 100 vierkante meter groot, met twee slaapkamers. Het is een gelijkvloers appartement, wat als voordeel heeft dat we ook een kleine tuin hebben. Handig voor ons hondje. We sparen vooral op korte termijn, om grotere aankopen te kunnen financieren. Onlangs hebben we een nieuw bankstel, tafel en dressoir gekocht. In totaal kwam dat op 4.000 euro. De zetel hebben we bij Seats & Sofas gehaald. Die verkopen op de Amerikaanse manier: als je er een zetel koopt, krijg je er bijvoorbeeld nog een hele huishoudset - inclusief koffiezet en mixer - cadeau. Die moesten we niet hebben, waardoor we eenkorting van 200 euro kregen”

Skipas: 75 euro

“Tijdens de krokusvakantie gaan we bijna elk jaar skiën. Ik ski al sinds mijn vierde, en ben zelfs nog skimonitor geweest. Dit jaar hebben we een appartement gehuurd in de Franse Alpen. Dat kost 428 euro plus de reiskosten. Het is niet zo'n groot skigebied, de skipas kost daarom slechts 75 euro.”