Zijn we wel streng genoeg voor onze werklozen?

De overheid betaalde in 2009 circa 6,87 miljard euro aan werkloosheidsuitkeringen. Sommigen zeggen dat we te gul zijn, anderen beweren dat we de werklozen te streng aanpakken. Wie heeft het bij het rechte eind?

Hoe volgen RVA en VDAB de werklozen op?

Wie zijn job verliest, moet zich eerst en vooral als werkloze inschrijven bij VDAB (Vlaanderen), Actiris (Brussel) of Forem (Wallonië). Zij staan in voor de persoonlijke begeleiding van de werkloze, spelen eventueel geschikte vacatures door of bieden opleidingen aan. Hoe het verder gaat, lees je hier.

Wanneer verliezen werklozen hun uitkering?

Welke maatstaven gebruikt de RVA om mensen tijdelijk of definitief van hun uitkering te beroven? Raf Devos en Wouter Langeraert van de RVA geven tekst en uitleg.

Getuigenis: Hoe Armand zijn uitkering definitief verloor

Goed 20 jaar werkte Armand De Coeyer voor een hele reeks bedrijven in het Gentse. In 2006 kreeg hij niet langer opdrachten en moest hij zich dus bij de VDAB inschrijven. Sinds eind 2009 krijgt hij geen uitkering meer. Hoe is het zo ver kunnen komen?

Hoeveel werklozen werden geschorst in 2009?

Welke uitkering krijgen werklozen precies? Hoeveel betaalt de Belgische staat voor al die uitkeringen? En hoeveel werklozen werden uiteindelijk geschorst? Bekijk de cijfers.

Reageer

Zijn we te streng of juist niet streng genoeg voor onze werklozen? Wat vind jij? Laat je alvast inspireren door het standpunt van redacteur Filip Michiels.