WK 2018 in België? "Tot 30.000 extra jobs in ons land"

Senator Alain Courtois is de ambassadeur van de organisatie rond het project om samen met Nederland het WK van 2018 hier te halen. Voor ons land zou dit evenement betekenen dat er tussen 10.000 en 30.000 nieuwe jobs bijkomen gedurende zeven jaar, zo zegt Courtois. Binnen enkele uren zullen België en Nederland weten of ze het voorrecht hebben om het grootste evenement op de planeet te organiseren. Vacature.com nam contact op met een van de vaandeldragers van onze kandidatuur, Alain Courtois, voordat hij naar Zwitserland vertrekt. De advocaat, voorziet ons zoals gebruikelijk van enkele goed gekozen uitspraken.

Voor hem zijn de zaken heel duidelijk. “Na de expo in 1958, zou het fantastisch zijn om 60 jaar later een ander wereldwijd evenement te verwelkomen. Als we ons ticket niet krijgen, dan zal dat voor een eeuw zijn… want dan zal het de tijd van de rijzende naties zoals India zijn.”

M. Courtois, wat zal de impact op ons land zijn als we het hebben over nieuwe banen?

“Er zullen tussen de 10.000 en 30.000 nieuwe vaste banen gecreëerd kunnen worden tijdens die zeven jaar (2011-2018). Dat zijn niet mijn eigen cijfers, maar deze van het Plan Bureau. De federale regering vroeg hen om een economische onderzoek. En als we Sesam kunnen openen, dan moet er vanaf januari 2011 een multidisciplinair en goed presterend team aangeworven worden die zich bezig houdt met informatica, veiligheid, ticketverkoop, mobiliteit…”

Als ik het goed versta zal ook de bouwsector van het WK 2018 kunnen profiteren?

“De bouw is belangrijk aangezien het kan zijn dat er zeven nieuwe stadiums gebouwd zullen moeten worden. Maar vergeet ook niet de bedrijven die samenwerken met de bouw: de leverancier van stoelen, van electronische- en computer oplossingen… En alle dienstverlenende - , marketing-  en reclamebedrijven die nodig zijn voor zo een evenement. De wereldcup 2018 zal ook een groen label krijgen. Meerdere bedrijven helpen ons om deze beloften te verwezenlijken. En er moet natuurlijk ook rekening gehouden worden met het feit dat de commerciële partners die onze voorkeur uitdragen, hun hoofdkwartier bij ons willen krijgen. Met, je raadt het al, heel wat nieuwe banen.”

Klinkt positief. Maar boost het werkelijk onze economie?

“Ik hamer er constant op: voetbal is een goed excuus. Voor een land dat met zo een hoog werkloosheidspercentage kampt in sommige regio’s zie ik niks negatief, integendeel. Bovendien zal het voor een aantal grote bedrijven zoals de NMBS vanaf morgen een grote investering vragen in materiaal. Het is een mooie gelegenheid om de markt te trotseren.”

"In termen van het BBP praten we over +0.01% tot +0.02 % op de zeven jaar die vooraf gaan aan het WK en de twee erna. Om ruwweg te schematiseren, het WK is vier keer belangrijker dan de Olympische Spelen!”

Je hebt altijd gezegd dat je je na 2 december niet meer zal bezighouden met het WK. Wat ga je daarna doen?

“Inderdaad. Ik zal geen deel uitmaken van het organiserend comité als we winnen. Ik zal wel blijven ijveren voor de goede relaties tussen de twee verschillende regeringen. Daarnaast ga ik de rest van mijn tijd investeren in mijn politieke activiteiten en de commissie justitie van de senaat. In januari 2011 wordt het tijd om me bezig te houden met welke rol ik zal spelen in de gemeenteraadsverkiezingen van 2012.”

Wat is je advies aan jongeren die aan hun studies beginnen of zich lanceren op de arbeidsmarkt?

“Talen, talen, talen… Het is onaanvaardbaar dat een regio zoals Brussel, dat veel internationale organisaties en diplomatieke missies ontvangt,  een werkloosheidspercentage van 20% kent in sommige gemeenten. Geloof mij, als alle werkloze jongeren Nederlands, Engels of Duits zouden kunnen, zouden ze binnen deze instellingen werken. Maar wat is er ondernomen om het hen te leren? Het is een strijd die ik wil voeren.”

Foto: www.didier-reynders.be