Wil / angst x kennis = potentieel

Sommigen worden ertoe gedwongen, anderen nemen zelf het heft resoluut in handen. Vroeg of laat moet iedereen zichzelf opnieuw uitvinden. Of u mist de boot. Vier carrièreswitchers vertellen hun verhaal.

De kans dat u uw bedrijf overleeft, is heel groot. Een gemiddeld bedrijf in België bestaat tien tot twintig jaar. U leeft zo’n tachtig jaar. Daarom is het echt niet abnormaal dat u tijdens uw loopbaan gedwongen wordt een andere baan te zoeken omdat uw werkgever verkocht is, failliet ging of er gewoon mee ophield. Velen zoeken die nieuwe baan in het verlengde van hun vorige job. Anderen draaien de knop radicaal om en beginnen zelf met iets compleet anders. Deze groep is groter dan u misschien denkt.
 
“Dat klopt”, vertelt Marie-Noelle van Hoorebeke, consulent bij het outplacementbureau Galileï. “We voelen ook het effect van de crisis. Meer en meer veertigers en vijftigers kloppen bij ons aan om hun professionele leven een andere richting te geven. Ze zoeken vooral een zinnige job met een maatschappelijk nut. Hun vroegere werkomgeving werd hen te brutaal, te stresserend en te veel gericht op snelle resultaten. Toch hadden deze werknemers hun privéleven meestal naar het tweede plan verschoven tot er iets gebeurde: een fusie of de komst van een andere directeur.”
 
Zo’n carrièreswitch is niet iedereen gegeven. Marie-Noelle van Hoorebeke: “Wie iets heel anders wil beginnen, moet daar niet alleen over dromen. Allereerst moet u de tijd nemen om tot rust te komen en na te denken. U moet ook echt geloven in het nieuwe project: u moet uw nieuwe droom als het ware uitstralen. De vragen over de competenties en de beschikbare middelen volgen later, maar zijn al even belangrijk.”

Tekst: Erik Verreet en Benoît July

Terug naar het hoofdartikel "Hoe u uzelf kan heruitvinden"