In welke gemeente betaal je het minst belastingen?

Goed nieuws voor de mensen die via Tax-on-web hun belastingen indienden: hun belastingen zijn in een recordtempo terugbetaald. Bij je belastingsaangifte moet je verplicht een deel afstaan aan de gemeente waarin je woont. Enig idee hoeveel dat voor jouw gemeente is? En in welke gemeentes moet je het meeste betalen?

Gemeentelijke belasting

De gemeentebelasting is een aanvullende belasting op de personenbelasting die je jaarlijks moet betalen. Het is de gemeenteraad die voor haar gemeente kiest welke aanslagvoet het zal hanteren. Dit wordt jaarlijks herzien. Het plafond voor een gemeentebelasting bedraagt 9%. Concreet wil dit zeggen dat een deel van je belastingen doorgestort wordt naar de gemeente waarin je woont.

Daarnaast heft de gemeente ook opcentiemen: een deel van de onroerende voorheffing die je verplicht moet betalen op de onroerende goederen die jij bezit, stroomt door naar de gemeente waarin je woont.

Voor sommige specifieke zaken, zoals bijvoorbeeld afvalzakken, vragen de gemeentes retributies. Er bestaan ook andere belastingen zoals een gemeentelijke milieubelasting, belasting op tweede verblijven, ...

Maar de aanvullende gemeentebelasting en opcentiemen zijn de 2 belangrijkste belastingen voor een gemeente.

Hoogste en laagste gemeentebelasting

De gemiddelde gemeentebelasting voor 2010 bedraagt 7,41%, zo berekende Netto. In de top 10 van de duurste belastinggemeentes zijn er in 2010 zes gemeentes die het plafond van 9% hanteren:

Tielt-Winge 9%
Heuvelland 9%
Peer 9%
Mesen 9%
Kortessem 9%
Riemst 9%
Roeselare 8,9%
Faimes 8,8%
Dinant 8,8%
Marchin 8,8%


Enkele kustgemeenten hanteren zelfs het nultarief. Dit zijn 10 gemeentes met de laagste gemeentebelasting in 2010:

Knokke-Heist 0%
Koksijde 0%
De Panne 0%
Zwijndrecht 1%
Herstappe 3,5%
Aartselaar 4%
Machelen 4%
Beveren 4%
Kapellen 5%
Oud-Turnhout 5%


Wil je zelf op zoek gaan naar de aanslagvoet van jouw gemeente? Check dan hier de lijst per provincie.

Opcentiemen

Voor we allemaal naar Knokke-Heist, Koksijde of De Panne verhuizen, is het nuttig om ook een blik te werpen op de opcentiemen die gemeentes heffen. Die worden berekend op het kadastraal inkomen. Voor Knokke-Heist zijn dit bijvoorbeeld 1900 opcentiemen. Dit wil zeggen dat van je kadastraal inkomen 19% naar de gemeentekas van Knokke-Heist gaat. Ter vergelijking, de gemeentes met de laagste opcentiemen zijn Aartselaar, Kapellen en Wommelgem met 700 opcentiemen, of 7,0%. Diksmuide en Alveringem rekenen de hoogste opcentiemen aan, namelijk 2250. Een complete lijst van de opcentiemen vind je hier.

Wie graag in een goedkope gemeente wil wonen, kijkt best zowel naar de gemeentebelasting als naar de opcentiemen.