Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Waarom steekt een uitzendkantoor zoveel geld in Kim Clijsters?


Maandag begint in Melbourne de Australian Open, de eerste grandslam van het tennisseizoen, en uiteraard is ook Kim Clijsters van de partij. Sinds haar comeback in de zomer van 2009 is Adecco een van haar voornaamste sponsors. In ruil voor een flink bedrag, draagt Kim op elke wedstrijd die ze speelt het merk van het grootste uitzendkantoor ter wereld. “Adecco heeft een lange traditie in het steunen van sportatleten over de hele wereld”, zei ceo Patrick De Maeseneire bij de bekendmaking van het sponsorcontract. “Op die manier geven we een concrete invulling aan onze overtuiging dat we gedreven mensen moeten helpen om hun doelen te bereiken in hun leven en werk.”


Iedereen leeft mee


“Een onderneming als Adecco kan verschillende redenen hebben om te kiezen voor sportsponsoring”, zegt Steffie Lucidarme van het departement Beweging en Sportwetenschappen van de Universiteit Gent. “Kiezen voor sportsponsoring is meteen ook een keuze voor emoties. Het publiek leeft intens mee met het verloop van een sportwedstrijd. Zodra het resultaat bekend is, volgt een enorme ontlading. Met een gewone advertentie in dagbladen of spotjes op tv kan diezelfde emotie niet worden opgewekt. Mensen onthouden beter in een emotionele toestand. Voor elk bedrijf dat naar een grotere naamsbekendheid streeft, is sportsponsoring een zeer verstandige strategie. Daar komt bij dat tennis internationaal beoefend wordt en veel media-aandacht krijgt. Budgettair gezien is het sponsoren van een wereldster als Kim Clijsters voor het beursgenoteerde Adecco dus voordeliger dan het opstarten van een mondiale campagne. Je krijgt gegarandeerd wereldwijde aandacht in dag- en weekbladen en in sportverslaggeving op televisie. Vroeger was tennis eerder elitair, nu is het een sport voor iedereen. Adecco is actief op de markt van de uitzendarbeid maar verzorgt ook de hr-diensten voor bedrijven. Met sportsponsoring in het tennis bereiken ze hun beide grote doelgroepen.”


Idool voor jong en oud


Waarom kiest Adecco voor Kim Clijsters? “Kim is een warme persoonlijkheid die tijdens haar carrière niet alleen België, maar de hele wereld heeft ingepalmd met haar charme. De combinatie van haar karakter met haar topresultaten, maken haar tot een uniek sportidool voor jong en oud. De timing van haar comeback is ideaal. Niet alleen heeft Kim bewezen dat ze een volhardende, gedreven atlete is. Ondertussen heeft ze ook haar menselijke kant aan het publiek getoond, door haar huwelijk met Brian Lynch en de geboorte van haar dochtertje Jada. Mensen hebben het gevoel dat ze één van hen is, dat ze zich met haar kunnen en mogen identificeren. Wat Kim kan bereiken is in principe mogelijk voor iedereen, ook voor jou. Haar succes ligt binnen ieders bereik. Haar comeback verwijst naar volharding en idealisme. Door de sponsoractie associëren mensen overal ter wereld Adecco met alle positieve elementen die verbonden zijn met werk en carrière: doorzetting, succes, plezier en, last but not least, emotie.”


Tekst: Jan Stevens


Lees ook: Hoeveel verdienen Kim Clijsters en Justine Henin met hun tennis?