Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Waarom is OIP Sensor Systems een groeikampioen?

OIP Sensor Systems uit Oudenaarde werd in 1919 opgericht op vraag van het Belgisch leger. In het begin vervaardigde het bedrijf vooral lenzen, microscopen en verrekijkers. Nu produceert OIP hoogtechnologische optische onderdelen op maat, zowel voor de militaire industrie als voor de ruimtevaart. Nachtkijkers en vuurgeleidingssystemen bijvoorbeeld. En apparatuur waarmee de aarde kan worden geobserveerd vanuit satellieten in de ruimte. “15 procent van onze productie is bestemd voor de binnenlandse markt, de rest exporteren we wereldwijd”, vertelt algemeen directeur Freddy Versluys.

“In onze sector voelen we een crisis altijd met vertraging”, vervolgt Versluys. “Omdat de doorlooptijd van de projecten waarin wij gespecialiseerd zijn, makkelijk oploopt tot anderhalf jaar. De budgetten voor ruimtevaart en defensie hebben een dipje gekend, maar zitten nu weer in stijgende lijn.”

In de cijfers van OIP Sensor Systems valt zo’n dipje geenszins te bespeuren. “Misschien wat geluk gehad”, zegt Versluys. “Bovendien hebben we een grote financiële slagkracht sinds we deel uitmaken van de ELBIT groep. Dankzij die overname in 2003 kunnen we grotere en meer lucratieve contracten binnenhalen.”

Op zoek naar extra medewerkers

Sinds 2003 is het personeelsbestand verdubbeld, tot 102 werknemers. De omzet verzesvoudigde in diezelfde periode, tot 50 miljoen euro. “Tegen 2014 verwachten we de omzet nog eens te verdubbelen en de kaap van de 100 miljoen euro te ronden”, zegt Versluys. “Maar dat zal alleen lukken als we de broodnodige extra medewerkers vinden. Wij staan zelf in voor engineering, eindassemblage en testen van het materiaal. De eigenlijke productie wordt uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven, waardoor wij weinig nood hebben aan lageropgeleid personeel. Wij zoeken vooral hooggeschoolde wetenschappelijke en technische profielen: burgerlijk en industrieel ingenieurs, dokters, exacte wetenschappers. Die kunnen bij ons aan de slag als development engineers, system engineers of projectmanagers. Maar ook voor de aankoop en de verkoop hebben wij mensen nodig met technische bagage.”

Terug naar de lijst met groeikampioenen in ict & engineering.