Waarom is Matexi Group een groeikampioen?

Matexi Group is een privéholding actief in vastgoedontwikkeling, woningbouw en renovatie en investeringen. De vastgoedsector is sterk conjunctuurgebonden. “Wanneer het economisch minder gaat, en als het regelgevend kader niet optimaal is, dan daalt het aantal projecten”, beaamt Gaëtan Hannecart, ceo van Matexi Group. “Maar voor kwaliteitsvolle projecten vind je altijd de vereiste financiële middelen, zelfs in moeilijke tijden.”

300 hooggeschoolden

De cijfers blijken Hannecart gelijk te geven. De geconsolideerde omzet voor 2010 bedroeg 253 miljoen euro, de cashflow liep op tot 48 miljoen euro.
Dat Matexi deze en vorige vastgoed- en bouwcrisissen in zijn 66-jarig bestaan zo goed heeft doorstaan, is volgens de ceo te danken aan de voorzichtige financieringsstrategie van de groep, in combinatie met de lagekostenstructuur, en aan de langetermijnvisie van het familiaal kapitaal. Alle beschikbare financiële middelen worden ook steeds opnieuw geherinvesteerd in de Groep. 
Matexi Group telt in zijn bedrijven 340 medewerkers, waaronder 300 hooggeschoolden. «Wij hebben weinig arbeiders in dienst, om de eenvoudige reden dat we het gros van onze bouwwerkzaamheden uitbesteden aan onderaannemingsbedrijven.»

«In tegenstelling tot wat je als buitenstaander zou vermoeden, is vastgoedontwikkeling een een zeer complexe activiteit», aldus Hannecart. «Een vastgoedproject moet eigenlijk worden gerund als een kleine kmo, en daarvoor heb je allerlei profielen nodig: technische,  commerciële, administratieve én managementprofielen.»

Familiaal bedrijf op mensenmaat

Matexi Group rekruteert dan ook hoogopgeleiden met diverse achtergronden : burgerlijk en industrieel ingenieurs, architecten, stedenbouwkundigen,..maar ook commerciële profielen, juristen, en administratief personeel. «Uiteraard bezitten wij niet de bekendheid van  multinationals die in dezelfde kleine vijver als wij vissen. Maar wij kunnen andere troeven uitspelen: het feit dat we een familiaal bedrijf op mensenmaat zijn, en dat we in het hele land actief zijn, waardoor mensen kunnen werken aan projecten dichtbij huis. We hebben ook zestien regionale kantoren verspreid over het hele land. Een voordeel dat naar waarde wordt geschat, gezien de grote mobiliteitsproblemen in dit land.»

Terug naar de lijst met groeikampioenen in ict & engineering.