Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Waarom falen sommige briljante studenten op de arbeidsmarkt?

Eerst bolleboos, nadien werkloos: iedereen kent er wel één, een briljante student die ondanks zijn uitstekende schoolscores niet aan de bak komt op de arbeidsmarkt. Verwonderlijk is dat niet, zegt Fons Leroy, afgevaardigd bestuurder van de VDAB en arbeidsmarktdeskundige.

3 verklaringen

“Een briljante schoolcarrière is lang niet altijd een garantie voor succes later. Een eerste verklaring daarvoor is dat een werkomgeving iets helemaal anders is dan een schoolse omgeving. Om te functioneren in een arbeidsorganisatie heb je naast cognitieve capaciteiten sociale vaardigheden, ondernemingszin, creativiteit en flexibiliteit nodig. Dat zijn competenties die in onze onderwijssystemen minder aan bod komen. Bedrijven polsen kandidaten niet voor niets naar ervaring, vrijwilligerwerk, hobby’s.”

Daarnaast komen sommige studenten met foute verwachtingen op de arbeidsmarkt, meent Leroy. “Hooggeschoolden worden niet of veel te weinig voorbereid op de arbeidsmarkt en beseffen niet altijd dat ze moeten concurreren met mensen met een diploma én ervaring. Daardoor mislopen ze kansen. Ze denken ‘dat het wel zal lukken’, maar zo simpel is het niet.”

Ten slotte studeren veel briljante studenten volgens Leroy af in richtingen die niet aansluiten op de arbeidsmarkt. “Ik denk aan richtingen die meer humanitair georiënteerd zijn. Bedrijven zoeken vooral werknemers die technisch opgeleid zijn.”

Tekst: Dominique Soenens