Waarom is Delaware Consulting een groeikampioen?

De recente financiële crisis heeft de ict-sector niet gespaard. Toch kan dienstenleverancier Delaware Consulting mooie cijfers voorleggen. “In 2009 bedroeg onze omzet 45 miljoen euro, een stijging van 18 procent ten opzichte van 2008,” vertelt ceo Jan Delaere. “In 2010 deden we er opnieuw 18 procent bij. Voor 2011 mikken we op een groei van 10 procent, al hoop ik stiekem toch op ietsje meer. Het is bij ons al wat traditie om hoger uit te komen dan gebudgetteerd.”

Weinig last van crisis

Delaware Consulting is als systeemintegrator gespecialiseerd in oplossingen voor de automatisering van ondermeer administratie, planning, productie en logistiek voor middelgrote tot grote ondernemingen. Waarom het bedrijf relatief weinig last heeft gehad van de crisis? “Dat we geen klanten hebben in de financiële sector, is een geluk gebleken,” lacht Delaere. “Maar ik denk dat we het vooral goed hebben gedaan omdat we zijn uitgegaan van het motto “de aanval is de beste verdediging”. In tegenstelling tot een aantal sectorgenoten, hebben wij niet gepanikeerd, maar net bewust geïnvesteerd op de lange termijn. Een keuze die wij kunnen maken, aangezien ons bedrijf volledig in privéhanden is.”

Delaware was van oudsher sterk in productiebedrijven, maar heeft ondertussen ook voet aan de grond bij nutsbedrijven en overheid. “En we leggen ons nu ook toe op nieuwere domeinen zoals content managent. Het is dankzij die diversificatie dat we zijn blijven groeien in moeilijke tijden. Al zou ik liegen als ik zeg dat we de crisis niet hebben gevoeld. Onze prijzen hebben zwaar onder druk gestaan, zoals in de hele sector. Begrijpelijk ook. Wanneer bedrijven interne mensen moeten ontslaan, dan is het niet evident dat ze externen zomaar aan boord houden. Wij hebben van onze kant ook inspanningen moeten leveren om die moeilijke periode te overleven. Ik zie dat als een investering in klantentrouw. Samen met de investeringen in diversificatie heeft die geknabbeld aan onze winstgevendheid. In 2009 viel die met de helft terug. Maar ondertussen is ze weer op peil.”

Tekort aan geschikte profielen

Opvallend: Delaware Consulting is ondanks de crisis ook blijven aanwerven. “In 2009 is ons personeelsbestand gegroeid met 22 procent ten opzichte van het jaar voordien, tot 323 medewerkers. “Precies door de crisis waren er veel goede mensen op de markt gekomen. Een kans die we hebben gegrepen.” Ondertussen is het aantal medewerkers opgelopen tot 362, maar daar mogen er volgens de ceo gerust nog een paar tientallen bijkomen. “Dat we niet snel genoeg de juiste mensen vinden, is op dit moment de belangrijkste rem op onze groei.”

Delaware viseert zowel schoolverlaters als ervaren mensen. Hoogopgeleiden in ieder geval, gezien de complexiteit van de activiteiten. “98 procent van onze medewerkers heeft een hoger diploma, bij 65 procent is dat een master.” Pas afgestudeerde economen zijn zeer welkom, net als burgerlijk en industrieel ingenieurs en bachelors in de informatica. “Maar we zijn ook voortdurend op zoek naar ervaren mensen. Die zijn dan ofwel vertrouwd met de technologie waarmee wij werken,  ofwel komen ze uit de business zelf. Die laatsten geven wij dan wel een it-bad. Wij zien ze graag komen omdat zij goed geplaatst zijn om mee te denken vanuit de noden van onze klanten.”

Die nieuwe medewerkers kunnen aan de slag in een van de 3 Delaware-kantoren in ons land - Kortrijk, Antwerpen en Waver – of, wie weet, zelfs in het buitenland, want Delaware heeft ook vestigingen in Frankrijk, Nederland, Luxemburg, China en de VS.

Terug naar de lijst met groeikampioenen in ict & engineering.