Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

"Vrouwen in de it moeten elkaar steunen"

Naam: Lieselot Ver Eecke

Functie: Functional Analist

Leeftijd: 27 jaar, werkt al 5 jaar voor Deceunink

Bedrijf: Deceuninck, wereldwijd bedrijf gespecialiseerd in compounding, matrijzenbouw, extrusie, veredeling, …

Taken: “Ik doe zowel functionele als technische analyses als ABAP-programmatie en debuggen van programma’s”

Aantal werknemers: 700 werknemers in het filiaal in België

In samenwerking met initiatiefnemer Combell verkiest Vacature wekelijks een ‘Held van IT’. Vierde ‘Held van IT’ is Lieselot Ver Eecke, functional analist bij Deceuninck.

Motivatie van jurylid William Visterin, hoofdredacteur van Smart Business Strategies:  “Lieselot lijkt me een it’er die, naast een uitstekende technische kennis, ook het groter geheel van het bedrijf ter harte neemt. Daarenboven zijn vrouwen in de it-sector eerder zeldzaam. Wat me vooral over de streep trok, waren de enthousiaste reacties van haar collega’s. Het is duidelijk dat Lieselot niet alleen problemen oplost, maar ook de gave heeft nieuwigheden uit het niets te creëren. Daarom heeft ze deze nominatie dubbel en dik verdiend.”

Een interview met de held van deze week: Lieselot Ver Eecke

Hoeveel van je tijd gaat naar it?

“Aangezien ik op een it-afdeling werk, besteed ik al mijn werkuren aan it. Als ik ’s avonds thuiskom voel ik niet meer de behoefte om nog eens achter het computerscherm te kruipen. Sinds de geboorte van ons zoontje heb ik daar ook niet meer de tijd voor.”

Ben je er al van jongs af aan mee bezig?

“Het is niet zo dat ik al tijdens mijn tienerjaren uren achter de computer sleet. Toen ik na het zesde middelbaar een richting moest kiezen, wist ik dat ik in ieder geval voor een wiskundige opleiding zou opteren. Licentiaat wiskunde vond ik van het goede wat te veel, dus koos ik voor een opleiding in de informatica. Destijds waren er van de 150 studenten maar 15 meisjes.”

“Wat vind je het moeilijkste aan je job?”

“De grootste uitdaging vind ik de moeilijke technische termen over te brengen in begrijpelijke mensentaal. Sommige zaken zijn voor ons zo vanzelfsprekend dat we aannemen dat iedereen meteen mee is met het verhaal. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om alles uit te leggen aan collega’s.”

Wat vind je het leukste?

“De grootste voldoening haal ik uit problemen die ik op mijn eentje kan oplossen. Wij kunnen namelijk ook een beroep doen op externe consultants in geval van vragen en problemen. Maar ik ben toch altijd blij als ik zelf een bug helemaal kan uitvlooien en oplossen.”

Vrouwen zijn nog zeldzaam in de it-sector. Waarom is dat, denk je? En heb je nog argumenten om vrouwen te overtuigen van een it-functie?

“Hier bij ons in het bedrijf valt dat goed mee, we zijn toch al met vijf vrouwen op de it-afdeling! Ik denk dat veel vrouwen zich laten afschrikken door het stereotype beeld van de it’er: de nerd die van ’s ochtends tot ’s avonds aan het scherm gekluisterd is en enkel nog computertaal lijkt te gebruiken.  Maar het kan ook anders zijn: hier bij ons praten we heus niet enkel over bits, bytes en servers. Daarenboven vind ik een job in de it-sector heel boeiend en heeft het een aantal voordelen. Je kan zelfstandig werken, leert voortdurend bij, je bent op de hoogte van de allerlaatste snufjes en technologieën en je komt vaak in contact met mensen. Ideaal dus!”

Wat vind je van je nominatie?

“De eerste nominatie komt van mijn vriend Frederik. Grappig, want ik mag hem eigenlijk nooit helpen als hij met it-problemen zit. Het is vooral leuk om zoveel mooie reacties over jezelf te lezen. De leukste reactie vind ik die van mijn collega Ilse: “It-girls got to stick together”. Ze heeft mij uitstekend vervangen toen ik op zwangerschapsverlof was en ik ben van plan hetzelfde te doen als zij in zwangerschapsverlof gaat. Fijn toch als je zulke toffe collega’s hebt.”

Helden van IT is een initiatief van Combell in samenwerking met Vacature, Unizo en Thomas Cook Business Incentives. Wil je meer weten over hoe ook jij je collega kan nomineren, surf dan naar www.heldenvanit.be.

Zelf op zoek naar een job in de it? Neem zeker een kijkje in het uitgebreide aanbod op onze jobsite!