"Vooral het tijdelijke inkomensverlies houdt velen tegen om een carrièrebocht van 180° te nemen"

Elke week schrijft een van onze journalisten zijn mijmeringen neer over het wel en wee op de arbeidsmarkt. Deze week is het de beurt aan Sam De Kegel, eindredacteur van Vacature Magazine.

Deze week liep ik er twee tegen het lijf: m/v die hun carrière een totaal nieuwe wending geven. Pieter (32), een gewaardeerd financieel directeur, start binnenkort als…fietsenmaker. Zijn ultieme droom: een eigen fietswinkel. Lieve (44) was marketeer, maar volgt nu een opleiding als verpleegkundige.

Pieter en Lieve zijn de architect van hun eigen carrière, en laten zich niet (meer) beïnvloeden door andere ‘stakeholders’ als daar zijn: partner, vrienden, collega’s, familie, betweters. Ze geven allebei een leven vol ingebouwde zekerheden op: een veilige job, stevig loon, anciënniteit, een bedrijfswagen en – misschien nog het moeilijkst - verworven status. Lieve: “Vroeger wilde ik per se uitblinken en maakte ik mezelf tot slaaf van andermans bewondering. Nu wil ik me ten dienste stellen van anderen.” Pieter: “De mensen die me écht steunen, kan ik op één hand tellen. De meesten verklaren me gek.”

Pieter en Lieve overwonnen hun angsten. De angst voor het onbekende, de angst om minder goed voor je gezin te kunnen zorgen omdat je de illusie hebt dat een riant loon daarvoor cruciaal is. De angst voor de mening van anderen die alleen maar wijzen op de ‘gevaren’. Angsten die levensveranderende keuzes radicaal in de weg staan. Ze delen ook lef, grinta – de wil om er te geraken-, én een duidelijk toekomstplan. Want een carrièrebocht van 180° neem je niet in een handomdraai. Net daarom investeerden ze allebei in een doorgedreven opleiding, en legden ze de jaren ervoor een spaarpotje aan als buffer, om het inkomensverlies te compenseren tijdens hun opleiding. Dat weliswaar tijdelijke inkomensverlies houdt echter velen tegen om de sprong te wagen.

Misschien kan een nieuw systeem van ‘tijdsparen’ soelaas bieden, waarvoor onder andere arbeidsmarktspecialist Jan Denys ijvert in zijn boek ‘Free to work’. Werknemers sparen ‘tijd’ voor later, door bijvoorbeeld de financiële waarde van overuren of vakantiedagen die niet worden opgenomen, op een tijdspaarrekening te storten. Met het opgespaarde krediet kunnen werknemers nadien tijd uittrekken om zich te herscholen, zonder dat ze er financieel te zwaar onder gebukt gaan.

Zo pompen we niet alleen vers bloed in de carrière van Pieter en Lieve, maar geven we ook zuurstof aan onze rigide arbeidsmarkt, die meer dan ooit hunkert naar meer werknemers die resoluut van koers durven veranderen.