Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

"Vlaamse jongeren kiezen voor een studierichting die aansluit op de noden van de maatschappij"

Makkelijk was het niet, deze week positief nieuws te vinden tussen de nog maar eens dieprood kleurende beurzen en de steeds luider klinkende waarschuwingen dat er een nieuwe crisis op ons af komt gedenderd.

Maar – we riskeren hier te klinken zoals bondscoach George Leekens - in moeilijke tijden komt het er vaak op aan optimistisch te blijven. En effectief: er viel ook positief nieuws te rapen. Dat België volgens het Global Competitiveness Report 2011-2012 tot de vijftien meest competitieve economieën ter wereld behoort, bijvoorbeeld. Voor het eerst sinds het rapport in het leven geroepen werd, nog wel.

Of dat het Amerikaanse ondernemersvertrouwen in augustus onverwacht stevig bleek te zijn. Of (veel) beter nog: dat steeds meer Vlaamse jongeren kiezen voor een studierichting die aansluit op de noden van de maatschappij. Want terwijl de smeekbede om ingenieurs de jongste jaren vanuit bedrijfshoek alsmaar wanhopiger klonk, bleek deze week uit de inschrijvingscijfers van de twee grootste Vlaamse universiteiten dat jongeren stilaan gehoor blijken te geven aan die smeekbede. Met name de studies bio-ingenieur, informatica en chemie laten dit academiejaar een merkelijk hoger aantal inschrijvingen optekenen. Geen reden tot hoera-geroep, dat niet, maar in ieder geval wèl een opmerkelijke kentering.

Toegegeven, wellicht zijn de voorbije crisisjaren niet vreemd aan de vaststelling dat jongeren zich een stuk realistischer en praktischer tonen in hun studiekeuze. De vrucht van een doordacht overheidsbeleid is het niet, maar laat het voor één keer geen beletsel voor voorzichtig positivisme zijn: maatschappelijk is de evolutie een stap voorwaarts. Niet alleen omdat de industrie op die manier de broodnodige hoeveelheid jong en vers talent geïnjecteerd krijgt, ook omdat de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt daarmee (heel voorzichtig) gedicht wordt. Zelfs met een crisis die steeds nadrukkelijker om de hoek loert, is een betere aansluiting van onderwijs op arbeidsmarkt de aangewezen manier om te anticiperen op de nieuwe battle for talent. Tenzij we zouden willen dat ook die eindigt in een bloedbad.